Citiţi "la cald" corespondenţele de la Conferinţa Naţională Alzheimer 2021

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Psi

Perverşii narcisici şi manipulările „părinteşti”

Alexandra Frîncu by Alexandra Frîncu
in Psi, Psihologie
0
perverşii narcisici manipulare parinti

În „luna de miere” manipulatorul caută să se facă pe cât mai plăcut posibil.

466 Shares
Share466
Share
Pin
Tweet

Un pervers manipulator narcisic nu suportă realitatea atunci când aceasta nu este în avantajul său și o reinventează imediat…

Nu puține sunt instrumentele de care perverșii narcisici manipulatori se folosesc pentru a se impune asupra celor pe care îi aleg drept victime, ne spune autoarea și terapeuta Julie Arcoulin, acești indivizi alegând să „pună totul în mișcare” numai pentru a-și atinge obiectivele.

Indiferent că vorbim despre tactici utilizate în cadrul relației de cuplu ori de cele la care recurge un părinte pentru a-și domina copilul, metodele folosite de perverşii narcisici sunt în speță aceleași și acționează în principal asupra psihicului persoanei țintă prin fragilizarea și fragmentarea coerenței acestuia.

Fazele manipulării trebuie văzute ca un cerc fără sfârșit,

ne spune terapeuta Julie Arcoulin, trecând printr-o perioadă de „lună de miere” doar pentru a fi urmată de o etapă în care adevăratele „culori” interioare sunt revelate – prea târziu, însă, pentru victimă, care a fost deja prinsă în plasa de amăgiri întinsă de perverşii narcisici manipulatori.

>> Ce inseamna „a intra in pervers” si unde este plasata perversiunea

Citeştedespre

Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
Psihanalistul Salman Akhtar sacrificiu

Psihanalistul Salman Akhtar despre „ultimul strigăt de luptă” şi motivaţia sacrificială a terorismului

2 februarie 2021
emoţiile negative gandirea pozitiva

„Emoţiile negative” sunt o parte extrem de necesară a experienţei umane

2 februarie 2021

Concret, în „luna de miere” manipulatorul caută să se facă pe cât mai plăcut posibil. El (sau ea!) copleșește victima cu atenție și lucrează la a crea un atașament puternic, întreținut de dependență afectivă. Treptat, perverşii narcisici manipulatori se insinuează însă în spațiul personal al victimei, căutând să ocupe cât mai mult loc, acaparând-o astfel în mod constant atât la propriu, cât și la figurat.

Etapa în care încep să-și arate adevărata față este cea de „devalorizare”, când perverşii narcisici încep în mod evident „atacurile”: dependența victimei este deja creată, iar de acum nu mai trebuie decât întreținută. Acționând la nivelul comportamentului, dar și al convingerilor afective și cognitive, manipulatorul erodează încet și sigur încrederea de sine, capacitatea de analiză și simțul critic al victimei sale până când aceasta ajunge să se piardă cu totul în umbra manipulatorului.

Ca metode la care perverşii narcisici manipulatori recurg, darul otrăvit este, poate, unul dintre cele mai „corozive”; generozitatea aparentă este de fapt o formă de îndatorare prin trezirea sentimentelor de vinovăție. „Cadoul” creează obligații și leagă astfel victima printr-o relație de „debitor-îndatorat”.

Cu cât darul are o valoare mai mare, cu atât mai strâns se realizează legătura și cu atât mai puternică va fi manipularea. Spre exemplu, un partener îi poate oferi celuilalt o sumă mare de bani cu titlu de împrumut de a începe o afacere sau de a cumpăra un imobil, pretinzând ulterior drepturi asupra achiziției sau a profiturilor și insistând despre cât de generos a fost el și cât de nerecunoscător este celălalt.

Julie Arcoulin, Părinții toxici
Julie Arcoulin, Părinții toxici, Editura Philobia, Bucureşti, 2020

O altă tactică utilizată de perverşii narcisici manipulatori este aceea a dublei constrângeri sau a „injoncțiunii paradoxale”, propunându-se de fapt, într-un singur enunț, două idei sau îndemnuri contrare, unde nici una dintre variante nu este cea satisfăcătoare. Spre exemplu, o mamă poate alege să-i ofere fiicei drept cadou de ziua sa două rochii, una verde și una albastră. Când o va vedea purtând-o pe una dintre ele, o va întreba dacă cealaltă nu-i place, și viceversa…

Injoncțiunile paradoxale induc la rândul lor sentimente de culpabilizare și mai ales nesiguranță, întrucât de fiecare dată victima se va întreba dacă alegerea va fi sau nu pe placul manipulatorului:

tata mă îndeamnă să-mi trăiesc viața și să fiu responsabil de propriile alegeri, amintindu-mi în același timp să fiu un fiu bun și să nu-i uit sfaturile, să nu-mi uit părintele…

Ce poate alege fiul într-o astfel de situație, devreme ce oricare dintre cele două alegeri – a-și urma propriile alegeri sau a se conforma sfaturilor tatălui – presupune trădarea unui îndemn sau altul din partea manipulatorului?

Mecanismul „eficienței”, în cazul ambelor exemple mai sus oferite, este de fapt cel al conflictului interior: victima se simte nesigură pe sine și constrânsă prin vinovăție să se conformeze, însă aceasta înseamnă trădarea propriei persoane și renunțarea la propriile alegeri. Manipulatorul reușește astfel să inducă o stare de scindare interioară, creând și întreținând victimei un perpetuu conflict cu sine însăși, amplificat de angoasa față de ceea ce s-ar putea petrece dacă nu s-ar conforma.

Tactici precum acestea acționează asemenea unei lampe cu gaz, încetul cu încetul epuizând resursele și stabilitatea interioară a victimelor manipulatorilor. Incertitudinea constantă acționează astfel încât ajunge să erodeze și cele mai sigure repere de interacțiune din cadrul relației cu perverşii narcisici manipulatori, victima ajungând în final să adere la „ideologia” abuzatorului său și la viziunea acestuia față de propria persoană și de realitatea așa-numit obiectivă pe care i-o propune.

>> Balena Albastra, intre manipulare si amenintare paranoida

Bibliografie: Julie Arcoulin, Părinții toxici, Editura Philobia, Bucureşti, 2020

Foto: Ksenia Makagonova / Unsplash

Tags: autor: Alexandra Frîncumanipulareperversii narcisicirubrică: Ca la carte

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Alexandra Frîncu

Alexandra Frîncu

este psiholog clinician, consilier psihologic și formator acreditat. A fondat proiectul Cronica de psihologie din dorința de a apropia mai mult dimensiunea teoretică de cea practică a psihologiei.

Citeşte şi

Abraham Maslow autoactualizare numinos religia
Psi

Abraham Maslow: De ce nu reuşesc să inspire sistemele liberale

by Alexandra Frîncu
11 ianuarie 2021
Masculinitate furata Zimbardo
Societate

Masculinitate furată, feminitate oprimată şi bătălia dintre sexe

by Alexandra Frîncu
2 februarie 2021
Alejandro Jodorowsky Arborele genealogic
Psi

„Posesiunile” arborelui genealogic și „dezamorsarea” lor

by Alexandra Frîncu
19 ianuarie 2021
Load More
Next Post
psihoterapeutii si psihologii se pot vaccina in etapa I

Psihoterapeuţii şi psihologii se pot vaccina în etapa I a Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Conflictul estetic in Moartea la Venetia

Conflictul estetic in Moartea la Venetia

8 octombrie 2020
Familia cu nevroza de angoasa
Cafe Gradiva

Familia cu nevroza de angoasa

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

26 februarie 2021
îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

26 februarie 2021
Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
tulburările funcţionale somatice

Tulburările funcționale somatice pot fi bine tratate prin psihoterapia psihodinamică pe termen scurt

3 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.