• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut
Home Cafe Gradiva

Escapismul ca diversiune: cum ne regăsim (sau nu) pe noi înșine

Escapismul definește dorința de decuplare de la sine și de la propria realitate.

Alexandra Frîncu by Alexandra Frîncu
in Cafe Gradiva
escapismul simtul realitatii fantezie

Escapism...

Share

Escapismul ca diversiune. Ca răspuns la „supradoza” de realitate, avem tendința de a evada din aceasta, astfel că am ajuns să perfecționăm numeroase mecanisme de decuplare de la povara pe care existența zilnică o apasă pe umerii noștri: maratoane de seriale, gaming online, activități repetitive ori care au efectul acesta: de anesteziere cognitiv-emoțională.

Escapismul cuprinde acele diversiuni mentale la care apelăm pentru a „scăpa” de aspectele plictisitoare ori neplăcute ale vieții de zi cu zi prin intermediul imaginației ori al surselor de divertisment asigurate cu tot mai mare generozitate astăzi de către tehnologia la îndemână.

Cu toate că destul de multe dintre activitățile desfășurate zi de zi – precum somnul lectura, exercițiul fizic – reprezintă forme de evadare din universul restrâns al realității, escapismul comportă o dimensiune extremă ce presupune utilizarea mai mult decât recreativă a acestor activități în detrimentul net al vieții sociale.

>> Cancunul este un oraș construit de statul mexican și capitalismul american pentru escapismul nord-american… >> „Visând în Yucatan”

Ce este escapismul?

Escapismul definește mai degrabă dorința de decuplare de la sine și de la propria realitate, fiind asociat cu sentimente de nefericire, lipsa sensului și incapacitatea de conectare la realitatea percepută drept nesatisfăcătoare.

Citeştedespre

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică + Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică: înscrieri 2023

Kazuki Oishi 29.09 | Anaïs Touchot 30.09

Cum îi putem ajuta pe refugiaţii din Ucraina

Dincolo de a fi o simplă

concepție filosofică și etică ce preconizează evadarea din cotidian prin contemplarea esențelor spirituale și prin căutarea unui refugiu în atemporalitate,

așa cum dicționarul îl definește, fenomenul escapismului este în fapt mai profund, incluzând o dimensiune psihopatologică a incongruenței cu sinele și cu realitatea proprie.

În societatea contemporană, dominată de universuri paralele digitale și extrem de accesibile, escapismul, putem spune, își găsește forma absolută de exprimare: facilitatea cu care poate fi accesat îl banalizează și îi minimizează semnificația și îl transformă astfel într-o expresie superioară a progresului tehnologiei îmbinate cu arta divertismentului.

Ca mecanism de apărare, escapismul poate fi privit drept modalitatea prin care imaginarul și reprezentarea din fantezie compensează insatisfacția percepută față de sine și propria viață. Este vorba de a avea o oglindă asupra căreia să ne proiectăm identitățile imperfecte și nesatisfăcătoare, extrăgând validare compensatorie în urma transpunerii propriului sine asupra unui personaj fictiv.

NEWSLETTER Cafe Gradiva

peste 3 000 de abonaţi

Aflaţi pe email despre evenimentele, articolele, ideile şi interpretările cu sens.

EMAILUL DV.

Serialele de televiziune, caracterele dintr-un joc ori pur și simplu imaginile mintale pe care ni le formulăm devin în acest fel ecranele rolurilor de care avem atâta nevoie pentru a scăpa din și de noi înșine, dar și – paradoxal – pentru a ne regăsi, într-o formă diferită: una îmbunătățită, absolută, idealizată.

Escapismul poate reprezenta așadar o formulă imperfectă asemenea tuturor celorlalte defense prin care încercăm să ne protejăm de vidul lăsat în interiorul nostru atunci când nu mai putem face față așteptărilor și presiunilor din partea realității introiectate. Poate că este vorba pur și simplu de o modalitate prin care încercăm să ne regăsim pe noi înșine făcând apel la un alt soi de gândire magică – una actualizată vremurilor (moderne, digitale) și vârstelor (adulte).

Escapismul, la ce ne e bun

Nu este loc de moralitate ori lipsă a acesteia în lumea escapismului, tot astfel cum nu poate fi vorba de catalogarea valorică a celorlalte conținuturi psihice, or, cel puțin, nu alta decât cea pe care proprietarul lor o face. Eticheta pe care aceste ecrane proiective compensatorii o aduc nu reprezintă decât fațete mai mult sau mai puțin respinse, mai mult sau mai puțin dorite, pe care fiecare dintre noi le aduce jocului, personajului, rolului în care se transpune.

Privind escapismul din aceste puncte de vedere, el devine o modalitate prin care ne folosim de hobby-uri, divertisment și fantezie pentru a descărca tensiunile acumulate trăind o viață accelerată, anxioasă, imprevizibilă: acel joc ne oferă experiența reușitei și a succesului; acel personaj ne oferă experiența stimei de sine și a încrederii; acel scenariu ne oferă experiența certitudinii și a siguranței că totul se sfârșește cu bine la final.

Prințul și prințesa răzbat peste obstacole și rămân împreună, trăind fericiți până la adânci bătrâneți. Tehnologia ne salvează și, chiar dacă în ultima clipă, sfârșitul lumii este totuși evitat: există tratamente, există sisteme de siguranță, există dreptate.

Avem nevoie de astfel de povești pentru că avem nevoie de resorturi care să ne susțină și care să ne spună că nu suntem la întâmplare lăsați să trăim, că avem control, că putem avea mai mult decât avem și că putem fi mai mult decât suntem.

Avem însă nevoie și să nu ne pierdem simțul realității și să reușim, în ciuda acestor nevoi și anxietăți, să reușim să revenim înapoi cu picioarele pe pământ; poate să folosim perspectiva compensatorie astfel încât să găsim inspirația și motivația necesare să facem schimbări în viața de zi cu zi. Să ne facem existențele mai bune.

Pentru că atunci când escapismul eșuează în a mai face distincția între realitate și fantezie, atunci putem spune că eșuează și ca mecanism de coping productiv, devenind astfel expresie a psihopatologiei, și nu a nevoii de a lua o pauză de la noi înșine pentru a ne reîncărca bateriile și a ne putea regăsi ulterior sub noi chipuri și noi oportunități.

>> Mecanismele de apărare ale Eului

Bibliografie suplimentară

How to Snap Back to Reality when „Escapism” Becomes “Avoidance”

The Art of Escapism for People Suffering a Reality Overdose

Foto: Natasha Kasim / Unsplash

ShareSendShareSend

Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Alexandra Frîncu

Alexandra Frîncu

este psiholog clinician, consilier psihologic și formator acreditat. A fondat proiectul Cronica de psihologie din dorința de a apropia mai mult dimensiunea teoretică de cea practică a psihologiei.

Citeşte şi

vaginismul tratament sexul dureros
Psihoterapie

Vaginismul: afecțiunea frecventă care duce la sexul dureros

by Anita M Elias
24 mai 2023
depresia la copil simptome
Psihoterapie

Depresia la copil în 11 simptome

by Alexandra Frîncu
22 mai 2023
Teoria polivagală Porges
Psi

Teoria polivagală, starea de siguranţă și sensibilitatea viscerală

by Alexandra Frîncu
17 mai 2023
Load More
Next Post
Gemma Habibi de Robert Prosser: Bătaia e ruptă din raiul fricii (spectacol online)

Gemma Habibi de Robert Prosser: Bătaia e ruptă din raiul fricii (spectacol online)

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

corpul Revolta corpului Alice Miller
Psihanaliză

Corpul, un martor tăcut?

13 octombrie 2021
Viitorul psihanalizei şi tehnica prin joc
Cafe Gradiva

Viitorul psihanalizei şi tehnica prin joc

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

28 mai 2023
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

28 mai 2023
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

28 mai 2023
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

30 mai 2023
Cafe Gradiva - Psihoterapie, psihanaliza, psihiatrie, psihologie

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.