Scrierea creativă (sau scrierea expresivă) a căpătat o popularitate tot mai mare în rândul metodelor de intervenție terapeutică, odată și cu apariția mai multor studii și experiemente realizate atât pe populație sănătoasă, cât și în rândul populației clinice.
Majoritatea cercetărilor au relevat numeroase beneficii aduse de acest demers de introspecție, scrierea creativă sau scrierea expresivă, efectele pozitive fiind prezente nu doar pe termen scurt și mediu, ci putându-se constata și pe termen mai lung, consistența păstrându-se atât în cazul autoevaluărilor, cât și al măsurătorilor obiective.
Scrierea creativă, respectiv a scrie despre evenimente stresante și traumatizante emoțional, duce la ameliorarea sănătății fizice și psihologice, paradigma presupunând un exercițiu în general simplu, precum scrie timp de 15-20 de minute mai multe zile la consecutiv, diferența în rezultate fiind notabilă în cazul celor care scriu despre evenimente semnificative emoțional față de cei care scriu despre evenimente neutre.
>> Ce ar trebui să ştie orice scriitor
Scrierea creativă (scrierea expresivă) şi traumele emoţionale
Studiul lui Pennebaker (1997, cit. în Baikie și Wilhelm, 2005) a arătat faptul că în și prin scrierile lor creative participanții descriu o gamă și o profunzime considerabile ale traumelor emoționale și, deși majoritatea raportează prezența distresului față de scris în sine, ulterior cataloghează experiența ca fiind valoroasă și semnificativă, în special în ceea ce privește beneficiile pe care le sedimentează.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Analiza numeroaselor cercetări întreprinse pe acest subiect a scos în evidență mai multe tipuri de beneficii sociale și comportamentale pe care ameliorarea prin scriere creativă le aduce, precum performanțe mnezice, sportive și academice crescute și chiar reducerea absenteismului și a ratei de șomaj.
În ceea ce privește populația clinică în mod aparte, studiile au demonstrat că scrierea creativă conduce la ameliorarea simptomelor în cazul psihopatologiilor precum tulburarea de stres posttraumatic, cu toate că, în cazul populației psihiatrice rezultatele au fost mai reduse, fără a elimina însă cu totul posibilitatea unor efecte benefice, chiar dacă moderate.
>> Cea mai puternică traumă – trauma absenţei naşterii?
Scrierea creativă (scrierea expresivă): beneficii
Trecerea în revistă a cercetărilor a evidențiat faptul că beneficiile pentru sănătatea psihologică ale scrierii creative tind să se facă remarcate mai mult în cazul în care simptomatologia traumatică și clinică a participanților este mai severă, cu toate că rezultatele prezintă o anumită inconsistență de la studiu la studiu.
O explicație a acestei inconsistențe, conform lui Baikie și Wilhelm (2005), autorii metaanalizei, se poate referi la faptul că numeroase studii care au avut rezultate nesemnificative au apelat la o abordare mai degrabă directivă în ceea ce privește alegerea subiectului traumatic despre care participanții să scrie, în loc de a avea o abordare non-directivă a evenimentului – fiind vorba, așadar, de a le oferi posibilitatea de a scrie despre evenimentul pe care participanții, ci nu cercetătorii, îl considerau drept cel mai relevant din punctul de vedere al semnificației traumatice.
>> Onania, focul şi sfredelitul. Transformări ale libidoului
Mai mult decât atât, referitor la diferențele individuale, s-a remarcat faptul că scrierea creativă sau scrierea expresivă se dovedește a fi mult mai eficientă în cazul persoanelor cu un nivel ridicat de alexitimie și de clivaj, caracteristici remarcate adesea la pacienții cu tulburări psihosomatice, respectiv cu tulburare de personalitate borderline.
Se poate afirma că posibilitatea de exprimare prin scrierea creativă a acestor conținuturi emoționale intense și, cel mai frecvent, respinse de către dimensiunea conștientă oferă în primul rând șansa unei reorganizări a propriei povești de viață și a resemnificării evenimentelor dureroase. Mai mult decât atât, exprimarea sub o formă coerentă și concretă a acestor situații traumatice permite externalizarea lor și, astfel, posibilitatea de observare „din afară”, ca modalitate de desprindere față de acestea. Dezidentificarea de eventualul rol de victimă și detașarea de sentimentele de neputință pot conduce la eliberarea de sub presiunea psihică și mai ales afectivă, deschizând astfel drumul către noi semnficații personale și identitare.
>> Art-terapia şi terapia ocupaţională
Bibliografie
Baikie, A., K., Wilhelm, K. (2005). Emotional and physical health benefits of expressive writing. BJPsych Advances – Advances in Psychiatric Treatment, Vol. 11, issue 5, September 2005, pp. 338-346.
Foto: Calum MacAulay / Unsplash