Ghidul de psihiatrie online sau telepsihiatrie, iată o idee… mai mult: o necesitate care a câştigat brusc în actualitate odată cu pandemia de COVID-19, când psihiatria online sau telepsihiatria a cunoscut o semnificativă și rapidă răspândire în întreaga lume. Această vertiginoasă dezvoltare a psihiatriei online, în bună măsură neașteptată, avea nevoie să fie standardizată ca reguli și bune practici prin ghidul de psihiatrie online sau telepsihiatrie.
Este tocmai ceea ce a întreprins Asociația Mondială de Psihiatrie (The World Psychiatric Association – WPA), care a lansat un ghid global de telemedicină sau telepsihiatrie, prilej pentru a sublinia necesitatea cooperării psihiatrilor la nivel global.
Ghidul de psihiatrie online sau telepsihiatrie, care abordează inclusiv chestiunile de securitate a datelor și de compatibilitate a instrumentelor (gadget-urilor) de comunicare a fost prezentat la Congresul European de Psihiatrie din 2021 (European Psychiatric Association EPA 2021 Congress), care s-a desfășurat virtual (online).
Descărcaţi de aici Ghidul de psihiatrie online sau telepsihiatrie, textul întreg.
Ghidul de psihiatrie online sau telepsihiatrie: Înlăturarea barierelor
Deși despre telepsihiatrie s-a putut vorbi încă din 1959, abia odată cu marile progrese tehnologice din ultimul deceniu telepsihiatria, pe care o identificăm azi tot mai mult ca psihiatrie online, a devenit accesibilă pentru cei mai mulți pacienți psihiatrici, a subliniat Davor Mucic, de la Centrul de Tratament „Micul Prinţ” din Copenhaga, Danemarca, binecunoscut promotor al telepsihiatriei.
>> Căutaţi un psiholog, psihoterapeut, psihiatru
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Se pare că tot felul de reglementări constrângătoare, dimpreună cu îngrijorările clinicienilor au fost spulberate de situația globală creată de pandemia COVID-19, a subliniat Davor Mucic.
Pentru cei mai mulți clinicieni psihiatri – și, am putea adăuga noi, și pentru psihoterapeuți – pandemia de coronavirus a fost prilejul cu care au practicat pentru prima dată telepsihiatria sau psihiatria online, cei mai mulți neavând vreo instruire în acest domeniu.
Vorbind despre ghidul de psihiatrie online sau telepsihiatrie şi despre necesitatea acestuia, Davor Mucic a arătat că deşi clinicienii psihiatri s-ar putea întreba: la ce bun un alt ghid, acest ghid, ghidul de psihiatrie online sau telepsihiatrie poate fi de folos în toate ţările, atât în ţările cu venituri mici şi mijlocii, cât şi în ţările în care telepsihiatria (sau psihiatria online, prin asimilare) e deja practicată.
Similar altor ghiduri, ghidul de psihiatrie online sau telepsihiatrie al Asociaţiei Mondiale de Psihiatrie are în vedere aspectele legale şi regulile practice, consimţământul pacientului, problema plăţii şi cea a rambursărilor, selectarea pacienţilor, instruirea clinicienilor, cadrul sau setting-ul clinic şi multe altele.
Ceea ce face atât de special însă ghidul de psihiatrie online sau telepsihiatrie este discutarea în premieră a unor aspecte precum telepsihiatria interculturală şi scopul eliminării nevoii de interpreţi, obţinerea unei a doua opinii de la colegi şi altele, arată Davor Mucic.
La Congresul Asociaţiei Mondiale de Psihiatrie s-a subliniat faptul că pandemia de coronavirus sau COVID-19 a reprezentat o cotitură cât priveşte telemedicina sau telepsihiatria (sau psihiatria online şi, am extrapola noi, şi psihoterapia online, psihanaliza online etc.). Cu toate acestea, s-a subliniat totodată necesitatea unui optimism moderat şi, poate, a unui „amestec” de şedinţe online şi şedinţe faţă în faţă cât priveşte clinica psihiatrică. Există, se spune, diferite inconveniente cât priveşte telepsihiatria: problemele de adaptare ale pacienţilor vârstnici, instabilitatea conexiunilor, calitatea doar de substitut pentru întâlnirile faţă în faţă, menţinerea cadrului sau setting-ului terapeutic ş.a.
>> Psihologi Cafe Gradiva: la cabinet şi online
Citiţi mai multe la Cafe Gradiva despre pandemia de coronavirus / COVID-19
Sursă: Liam Davenport, „New Global Telepsychiatry Guidelines Released”, in Medscape
Foto: LinkedIn Sales Solutions / Unsplash