Personalităţile înalt-conflictuale şi teoria conexă a lui Bill Eddy (avocat, terapeut și mediator, fondator al High Conflict Institute) sunt abordate în volumul 5 tipuri de persoane care îți pot distruge viața. Narcisici, sociopați și alte persoane înalt-conflictuale, unde sunt prezentate cinci tipologii care au toate în comun o serie de caracteristici definitorii și în funcție de care pot fi cu ușurință recunoscute.
În primul rând, personalităţile înalt-conflictuale, scrie Bill Eddy, se remarcă prin preocuparea excesivă pentru învinovățirea celor din jur. Departe a se ridica chestiunea responsabilității, personalităţile înalt-conflictuale își vor alege întotdeauna o „țintă a culpabilizării” asupra căreia să proiecteze întreg spectrul nemulțumirilor și al conținuturilor respinse cu vehemență în ceea ce le privește.
În al doilea rând, modul de gândire al personalităților înalt-conflictuale se remarcă prin tiparul „totul sau nimic”, ne spune Bill Eddy. Exprimările extreme se regăsesc frecvent în cuvintele pe care aceste persoane le folosesc, surprinzând filtrul absolutului prin care trec ceea ce li se întâmplă. Categorizările și inflexibilitatea raționamentelor sunt, de asemenea, prezente.
În al treilea rând, spectrul afectiv este marcat la rândul său de o intensitate exagerată. Personalităţile înalt-conflictuale au reacţii emoţionale frecvent disproporționate față de contextul propriu-zis în care se regăsesc aceste personalități, traducând în acest fel o inacapacitate acută de a-și conține și gestiona în mod adecvat trăirile interioare.
În al patrulea rând, după autorul Bill Eddy, personalitățile înalt-conflictuale se remarcă prin tiparele de comportament extrem – aici, Bill Eddy propunând „regula lui 90”, care afirmă că dacă 90% dintre oameni nu s-ar comporta sau nu ar reacționa în acea manieră extremă, atunci personalitățile înalt-conflictuale cu siguranță o vor face, reprezentând modalitatea tipică de răspuns.
>> Despre fragmentarea Sinelui, cu domnii Kohut, Kafka şi K
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Personalităţile înalt-conflictuale: istoric, prevalenţă, explicaţii
Aceste patru dimensiuni pot fi regăsite recurent în istoricul de viață al oamenilor care au o personalitate înalt-conflictuală, fiind cu atât mai evidente ca tipare de relaționare cu cei din jurul lor – indiferent că sunt parteneri de viață, părinți, colegi, șefi…
Ca precizare, Bill Eddy afirmă că, deși prevalența în rândul populației generale a personalităților înalt-conflictuale nu este atât de frecventă (undeva la 10% doar), acestea se asociază de cele mai multe ori cu o formă sau alta de tulburare de personalitate, cele mai întâlnite fiind tulburarea de personalitate borderline, paranoidă, antisocială, narcisică și histrionică.
>> Perverşii narcisici şi manipulările „părinteşti”
În același volum, 5 tipuri de persoane care îți pot distruge viața, dincolo de capitolele dedicate fiecăreia dintre tulburările menționate mai sus, luată în relație cu personalitatea înalt-conflictuală, Bill Eddy include și capitole în care trasează mai multe recomandări practice cu privire nu doar la modul de abordare a unei personalități înalt-conflictuale atunci când aceasta este deja prezentă în viața noastră, ci și la modalitățile de evitare cu tact a conflictelor cu aceste persoane.
În ceea ce privește explicația acestor tipologii pentru personalităţile înalt-conflictuale, Bill Eddy prezintă mai multe argumente, variind, desigur, în funcție și de tipul tulburării de personalitate asociate, dar și de explicațiile psihologice, genetice și evoluționiste ale apariției și perpetuării în rândul populației generale a acestor personalități. Astfel, fie că vorbim de efectele unui tipar de atașament insecurizant, fie de nevoia societății în momente de criză pentru indivizi dispuși să-și asume riscuri și să se angajeze în comportamente extreme, impactul acestor personalități, personalităţile înalt-conflictuale, asupra vieții celor din jur se poate dovedi cel puțin tulburător, dacă nu chiar dezastruos…
>> Care sunt profesiile cu cei mai mulţi psihopaţi?
Bill Eddy, 5 tipuri de persoane care îți pot distruge viața. Narcisici, sociopați și alte persoane înalt-conflictuale, Editura Trei, București, 2019
Foto: Brooke Lark / Unsplash