Propaganda rodește numai pe terenul unui psihic traumatizat. Într-o perspectivă pe termen lung, nimeni nu trebuie să se lase dominat de propriile conflicte interne și de strategiile de supraviețuire ale altora în condiții de traumă, neglijându-și astfel fericirea pentru mult timp. (p. 56)
Franz Ruppert
La nivelul unei societăți, trauma se perpetuează prin intermediul sistemelor familiale care transmit mai departe mecanisme de apărare disfuncționale și strategii depășite de atașament și relaționare. Neconștientizate, acestea ajung nu doar să-și facă loc până în mijlocul celor mai vaste sisteme sociale și instituționale, ci se și amplifică, sabotând din interior însăși structura societății.
Întrucât familiile și relațiile dintre părinți și copii constituie nucleul oricărei societăți,
afirmă Franz Ruppert, este ușor de înțeles maniera în care disfuncționalitatea se perpetueză:
când devin adulți, copiii traumatizați psihic duc cu ei tulburările lor psihice în toate sferele sociale: în sistemul de educație, în cel politic și pe piața muncii (p. 57).
Efectul major al acestor transmiteri traumatice este reprezentat de distorsiunile de gândire și de simțire care se răsfrâng asupra mecanismelor de percepție a realității. Persoanele traumatizate ajung să-și construiască o „lume proprie” și „să-și urmeze iluziile și principiile născocite împotriva oricărei realități”, ca parte a mecanismelor de apărare disfuncționale asimilate (ibid.).
Fără a aborda subiectul sistemului de atașament (detaliat, de altfel, în seria tematică precedentă), merită menționat faptul că perturbarea acestuia duce la structurarea unui nucleu anxiogen în ceea ce privește relațiile atât cu cei din jur, cât și cu formele de construcție socială (spre exemplu, sistemele sociale și instituțiile). Mai mult decât atât, sentimentul de angoasă și insecuritate alimentează tiparele disfuncționale, având la baza sa „un potențial de furie” care se opune „potențialului de iubire” de care poate dispune un om (p. 68).
Tiparele de atașament constituite în raporturile cu părinții se repetă neîndurător și în relațiile ulterioare (p. 83).
>> Diana Vasile: Succesul posttraumatic – mecanism de apărare sau vindecare?
Propaganda şi psihicul traumatizat
Din acest rezervor ajung să se hrănească cu ușurință apoi nu doar violența (domestică, instituțională), ci și dezinformarea și manipularea în masă. O societate ale cărei mecanisme de relaționare interindividuală nu au fost clădite pe fundamentul solid al siguranței primare nu are experiența încrederii în propriile sale judecăți sau valori, fiind astfel vulnerabilă în fața forțelor de exploatare externă.
Așa se întâmplă că, în absența conștientizării și a înțelegerii dinamicilor interne, nefericirea se amplifică:
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
conform principiului rezonanței psihice, oamenii se atrag reciproc prin intermediul strategiilor lor de supraviețuire în condiții de traumă (p. 85),
la fel stând lucrurile și în ceea ce privește sănătatea:
cine rămâne la părțile lui sănătoase, păstrează în schimb distanță față de oamenii care acționează în virtutea strategiilor lor de supraviețuire în condiții de traumă (ibid.).
>> Secretul, cripta şi fantoma. Vocabular de psihogenealogie
De aceea dezinformarea atrage și mai multă dezinformare, manipularea și mai multă manipulare, iar
propaganda rodește numai acolo unde cade pe terenul unui psihic traumatizat (ibid.).
Inițial, trauma psihică transformă individul în victimă, însă de-a lungul timpului individul ajunge să se identifice cu agresorul, perpetuând inconștient agresivitatea și violența:
Traumatizările lor îi clivează profund pe oameni, la nivelul interiorității lor, ceea ce apoi are deseori drept consecință clivaje ireconciliabile la nivelul comunităților umane (p. 86),
conchide Franz Ruppert.
>> Traumele din copilărie: cum ne afectează ele sănătatea?
Bibliografie: Franz Ruppert, Cine sunt eu într-o societate traumatizată? Cum ne determină viaţa dinamicile relaţiei agresor-victimă şi cum ne eliberăm de acestea, Editura Trei, Bucureşti, 2021
Foto: Gabriel / Flickr
In ziua de azi circula conspiratii referitoare la Coronavirus.
Acest articol ar trebui sa contina informatia cum ca nu ar trebui asociata numai pandemiei sau ca acest articol a fost creat cu scopul de a ne transmite ca nu e bine sa ne incredem in teorii ale conspiratiilor.
adica sa fie foarte clar contextul acestui articol, mai ales ca este un subiect sensibil.
Din punctul meu de vedere, ce ati spus aici este perfect adevarat, dar in cazul meu simt nevoia sa aduc aceasta adaugare deoarece toata lumea a fost educata despre „conspiratii” ca fiind ceva nociv si ar trebui pus intr-un context sau cel putin incadrat intr-o cirectie, fie ea si generala, altfel se pot crea conspiratii .
Acest raspuns este in mare parte o opinie serioasa, cu mici ironii pe alocuri.