Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Psi Psihoterapie

Tristeţea reactivă şi patologia depresivă

Tristețea este o trăire dintre cele mai obișnuite.

Alexandra Frîncu by Alexandra Frîncu
in Psihoterapie, Psi
0
Tristeţea şi patologia depresivă

Tristeţe

Share

„Tristețea este o trăire umană dintre cele mai obișnuite, ea apărând deseori atunci când o persoană pierde un lucru important pentru ea”, afirmă Mircea Lăzărescu. Ca modalitate de procesare a pierderii, se distinge în acest sens doliul: „o stare specială, recunoscută social ca un eveniment în cadrul căruia omul are un comportament de tip depresiv, motiv pentru care este și ritualizat cultural.”

Cu toate acestea, cum se face că depresia are, totuși, statutul de tulburare psihică, ba chiar este una dintre cele mai frecvente? La întrebarea aceasta, autorul răspunde afirmând că e vorba nu atât de starea în sine, cât de nuanțele acesteia și de gradualitatea sa, de intensitatea precum și de manifestările dezadaptative adoptate de persoană:

Este vorba, desigur, despre o tranziție continuă de la normal la anormal și patologic, bazată pe intensitatea fenomenului și alunecarea sa într-o variantă de trăire dezadaptativă.

>> Lacrimile care se râd

Între tristeţe şi depresie

Un element definitoriu este, de asemenea, cel al evenimentului de pierdere; atunci când acest eveniment care marchează pierderea – reală sau simbolică – suferită este decontextualizat, anume atunci când suferința resimțită nu se mai află în conexiune directă cu pierderea, se ajunge mai degrabă la trăirea unei stări cronice de epuizare și suprasolicitare pe fondul căreia problemele deja existente, dar trenante, ale vieții de zi cu zi nu fac decât să adâncească și amplifice negura afectivă.

Citeştedespre

disociere traumă mecanisme neuronale

Disocierea în traumă şi mecanismele neuronale

9 mai 2022
Glen O. Gabbard psihanalist psihodinamică

Glen O. Gabbard despre abordarea psihodinamică a consumului de substanțe

4 mai 2022
Helen Dunbar predispoziţia la cancer

Predispoziţia la cancer şi cele 4 tipuri de personalitate psihosomatică

5 aprilie 2022

De aceea, este important să se aibă în vedere faptul că în instalarea depresiei este vorba mai degrabă despre „un cumul de factori” atât individuali, personali, cât și sociali și culturali care pot favoriza terenul instalării tulburării.

Condiționarea depresiei devine o problemă de analiză multifactorială, a cărei complexitate o aduce în discuție doctrina vulnerabilitate / stres.

În același timp, „conturul psihopatologic al unui episod constă” și în măsura disfuncționalității sociale manifestate de persoană, afirmă Mircea Lăzărescu. Absenteismul de la locul de muncă, dezimplicarea din activitățile gospodăriei ori retragerea din relațiile sociale-afective semnificative reprezintă indicatori ai tabloului clinic depresiv.

În ceea ce privește peisajul afectiv, în interiorul persoanei se instalează o lipsă de speranță acută, o deznădejde fără margini, care cuprinde întregul orizont perceptiv și de gândire. Viața psihică

ajunge să fie lipsită de nuanțele tristeții normale. Existența depresivului devine monotonă și rigidă, ca un bloc de piatră neagră.

>> Vedeţi Câte ceva despre melancolie

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022
Mircea Lăzărescu tulburarea mentală
Mircea Lăzărescu, Ce este tulburarea mentală, Polirom, 2014

De menționat sunt, în final, și câteva diferențe semnificative între tristețea de ordin reactiv, comprehensiv, și doliu, pe de o parte, și depresia patologică, pe de altă parte.

Astfel, dacă în cazul tristeții reactive este vorba de un moment declanșatoriu specific, nemijlocit, în urma unui eveniment de pierdere, în cazul depresiei patologice este vorba mai mult despre o apariție „spontană, fără motiv sau cu motiv minor”, afirmă Mircea Lăzărescu.

De asemenea, dacă intensitatea simptomelor este medie în cazul celei dintâi, cu menținerea legăturilor cu ambianța și cu lumea din jur, funcționarea fiind redusă doar temporar, în cazul celei de-a doua este vorba despre o intensitate mare a simptomelor, persoana retrăgându-se adeseori total din viață socială.

Nu în ultimul rând, se remarcă în cazul depresiei psihopatologice o decontextualizare și generalizare a suferinței, precum și o revenire, deși „spontană, rară și dificilă”, pe când în cazul tristeții reactive se remarcă mai degrabă o revenire treptată, suferința fiind „comprehesivă pentru alții, respectată și ritualizată” la nivel social.

>> Despre emoţii şi doliuri în filmul Întors pe dos

Bibliografie: Mircea Lăzărescu, Ce este tulburarea mentală, Editura Polirom, Iaşi, 2014

Foto: AH NP / Unsplash

Tags: autor: Alexandra Frîncudepresiedoliuop: Ce este tulburarea mentalărubrică: Ca la cartetristeţe

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Alexandra Frîncu

Alexandra Frîncu

este psiholog clinician, consilier psihologic și formator acreditat. A fondat proiectul Cronica de psihologie din dorința de a apropia mai mult dimensiunea teoretică de cea practică a psihologiei.

Citeşte şi

neurastenie psihastenie burnout
Psihoterapie

Neurastenie, psihastenie și starea de oboseală: burnout-ul în secolul al XIX-lea

by Alexandra Frîncu
29 martie 2022
Mircea Lăzărescu psihopatologia fobiei
Psihoterapie

Mircea Lăzărescu despre corporalitate în psihopatologia fobiei

by Alexandra Frîncu
21 martie 2022
trăiri obsesiv-compulsive
Psihoterapie

Îndoieli şi trăiri obsesiv-compulsive

by Alexandra Frîncu
4 mai 2022
Load More
Next Post
Curs de formare în psihoterapie psihanalitică consiliere psihologică psihodinamică

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică + Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică: înscrieri 2022

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Scurt excurs despre moralitatea multimilor
Cafe Gradiva

Scurt excurs despre moralitatea multimilor

22 noiembrie 2020
Viitorul psihanalizei şi tehnica prin joc
Cafe Gradiva

Viitorul psihanalizei şi tehnica prin joc

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.