A apărut cartea Căutătorii Florii de Aur. Dialoguri și un studiu despre disciplinele spirituale asiatice practicate în România a cercetătorului orientalist Şerban Toader, la Editura Etnologică.
Vom reda, în cele ce urmează, ,,Argumentul” valorosului şi consecventului cercetător român, care invită la lectura acestei cărţi.
Pe G. l-am cunoscut cu zece ani în urmă, după ce, primind un telefon de la el, l-am invitat la Institutul de Studii Orientale ,,Sergiu Al- George” să stăm de vorbă. Inițial cu o doză de precauție, pentru că nu îmi doream să cunosc mistici fanteziști. Cu el însă a fost una dintre întâlnirile importante din viața mea și, din apreciere reciprocă, am decis încă de la început acest schimb: eu îi voi preda limba chineză, iar el mă va sprijini să fac o cercetare despre căutările lui spirituale.
În 2012 am început seria de interviuri înregistrate cu el, unele la intervale destul de lungi, astfel că abia în 2014 am considerat că discuțiile pe temele propuse de mine se pot încheia și poate urma etapa transcrierii și a organizării materialului – circa șapte ore de material audio.
În afara interviurilor înregistrate, materialul necesar studiului a fost îmbogățit cu sesiuni planificate sau spontane de interviu notat, dar și cu informație obținută în timpul a trei călătorii de practică și tratament în China. Aici doresc să îmi exprim nu doar bucuria de a-i fi întâlnit pe G. și pe soția lui, dar și mulțumirea față de ei pentru șansa de a-i întâlni pe doi dintre maeștrii importanți ai Chinei de azi: daoistul Wang Liping și budhistul Jiang Feng (d. 2016).
>> Citiţi şi Şerban Toader, Despre noţiunea chineză de cedare (Rang), Editura Etnologică, 2010
Cartea de față este al treilea fruct al acestei cercetări, întinse pe o lungă perioadă de timp. Întâi am participat în mai 2017 la a XI-a ediție a Conferinței de Studii Daoiste, cu tema Creativity and Diversity, ținută la Universitatea Nanterre. La acea dată studiul propriu-zis nu era încheiat, iar publicarea lui a avut loc în februarie 2018, în cunoscutul periodic Journal of Daoist Studies, care apare anual în Statele Unite. Articolul poartă numele A Romanian Spiritual Seeker’s Growth: From SciFi Readings to Neidan. Îi mulțumesc astfel profesoarei Livia Kohn pentru încredere și pentru șansa de a fi aproape de circuitul studiilor daoiste internaționale începând din anul 2007.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
În legătură cu articolul menționat, am considerat că o versiune în limba română ar putea fi utilă, însă am renunțat la citate și la o parte de informație, optând pentru formula unui rezumat, pe care l-am așezat la finalul volumului.
>> Citiţi Copilul şi sanctuarul de Şerban Toader
Dar de ce vă invit să citiţi Căutătorii Florii de Aur?
Vă invit să o citiți nu numai pentru informația pe care o produce lectura unei biografii inedite, ci și pentru talentul de povestitor al lui G. Grație acestei calități m-am simțit pe deplin motivat în timpul interviurilor și al cercetării de teren și sper că am fost la rândul meu un ,,provocator” inspirat.
Este o lectură utilă nu numai pentru cei interesați de practicile chineze Qigong și Neidan (Alchimie Internă). O bună parte din poveste zăbovește îndeajuns și asupra perioadei yoghine a lui G. Cititorii vor descoperi mai bine de două capitole în care este ilustrată cu totul altfel decât am văzut până acum o școală de Yoga, dar și mențiuni legate de fondatorul școlii. Aici scopul meu a fost de a invita la o discuție nuanțată și de a spori cunoașterea despre o mișcare spirituală importantă a ultimilor 30 de ani, nicidecum de a idealiza sau de a leza imaginea acestei mișcări.
Cititorul își va fi dat deja seama că termenul ,,căutător” din titlu este o traducere mai puțin expresivă a termenului englez seeker, care nu se traduce prin ,,căutător” doar, ci mai degrabă prin sintagma ,,explorator spiritual”…
Șerban Toader, decembrie 2022
>> Scurtă povestire taoistă despre un ghidaj inconştient prin Munţii Zhongnan
Şerban Toader, Căutătorii Florii de Aur. Dialoguri și un studiu despre disciplinele spirituale asiatice practicate în România, Editura Etnologică, Bucureşti, 2023
Foto: Richard Wilhelm, C. G. Jung, The Secret of the Golden Flower; A Chinese Book of Life (detaliu copertă)
Felicitari, Serban Toader, pentru aceasta minunata carte! Ne oferi o incursiune profunda si incurajatoare in lumea disciplinei spirituale asiatice si in cautarea unui mod de a trai o viata echilibrata si fericita. Lectura acestei carti este o experienta educativa si incurajatoare, care ne copleseste cu speranta si ne poarta prin magia unui povestitor adevarat. Ii multumesc lui Serban Toader pentru aceasta minunata surpriza!