Ziua a treia a Conferinței Naționale Alzheimer, printre altele despre declinul cognitiv subiectiv, a început chiar cu prezentarea „Putem vorbi despre declin cognitiv obiectiv în cadrul declinului cognitiv subiectiv?”, susținută de domnul asist. univ. dr. Alexandru Pavel.
Așa cum s-a menționat și în zilele anterioare, datorită creșterii ponderii populației vârstnice, corelată cu creșterea speranței de viață, numărul persoanelor diagnosticate cu demență va fi de 1 din 85 de persoane în 2050. Ce putem face în fața unei asemenea predicții: sa ne îmbunătățim modul de abordare a cercetării globale.
S-a observat o descreștere a numărului de persoane diagnosticate cu demenţă acționându-se asupra factorilor modificabili de risc ai bolii Alzheimer, enumerați în 2020 de comisia Lancet: un nivel scăzut de educație, hipertensiune, auz scăzut, fumat, obezitate, depresie, inactivitate fizică, diabet, contacte sociale diminuate, consum excesiv de alcool, leziuni traumatice ale creierului, poluarea aerului. Acești 12 factori sunt responsabili de 40% de cazurile diagnosticate de demență, la nivel global. Potențialul pentru prevenție este ridicat și ar putea fi si mai ridicat în țările cu venit scăzut și mediu, unde se înregistrează cele mai multe cazuri de demență. [1]
Ce mai putem face?
Declinul cognitiv subiectiv, prima manifestare simptomatică a bolii Alzheimer?
Există dovezi că declinul cognitiv subiectiv (subjective cognitive decline – SCD), la persoanele cu rezultate nemodificate la testele cognitive, poate reprezenta prima manifestare simptomatică a bolii Alzheimer.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Grupul de lucru al Inițiativei pentru declinul cognitiv subiectiv a dezvoltat o terminologie și un cadru conceptual de cercetare:
- experiența subiectivă a unui declin cognitiv, comparativ cu un nivel anterior de funcționare;
- rezultate normale la testele cognitive standardizate, folosite pentru evaluarea tulburărilor neurocognitive. [2]
Din cercetările curente, există probabilitatea prezenței bolii Alzheimer pre-clinice la persoanele cu declin cognitiv subiectiv.
>> Cum sprijinim persoanele vârstnice cu demenţă?
Concluzionând:
- Declinul cognitiv subiectiv poate prezenta afectare obiectivă subtilă.
- Declinul cognitiv subiectiv ar putea reprezenta momentul în care este sesizată epuizarea rezervei cognitive și apariția declinului cognitiv.
- Acest subgrup reprezintă persoanele cu riscul cel mai înalt de a dezvolta o tulburare neurodegenerativă.
- Factorii care necesită o atenție crescută sunt: depresia, tulburările de personalitate, calitatea somnului.
Comunitatea internațională trebuie să prioritizeze cercetarea pe măsurile de prevenție pentru demență, care pot avea cel mai mare impact, cum sunt cele din etapa prodromală a bolii Alzheimer. Prevenția primară pare a fi cea mai ușoară și ieftină modalitate de a reduce impactul financiar prognozat al demenței, în bugetele pentru sănătate publică.
Pentru persoanele diagnosticate cu demenţă, autonomia și calitatea vieții se păstreaza pentru o perioadă mai îndelungată. Totodată, se reduce impactul fizic și psihic asupra aparținătorilor.
Mulţumiri domnului asist. univ. dr. Alexandru Pavel pentru aducerea în atenție a unui subiect actual!
Vă aşteptăm întrebările, sugestiile, opiniile, experiențele pe adresa de e-mail: psihologtdobrescu@gmail.com. Ne dorim să creăm o comunitate de specialiști, persoane cu declin cognitiv, aparținători și să împărtășim și învățam din experiențele de viață.
>> Îngrijitorii persoanelor cu demenţă, „pacienții tăcuți” din spatele bolii Alzheimer
Referințe bibliografice
[1] https://www.thelancet.com/article/S0140-6736(20)30367-6/fulltext
[2] Jessen F, Amariglio RE, van Boxtel M, Breteler M, Ceccaldi M, Chételat G, Dubois B, Dufouil C, Ellis KA, van der Flier WM, Glodzik L, van Harten AC, de Leon MJ, McHugh P, Mielke MM, Molinuevo JL, Mosconi L, Osorio RS, Perrotin A, Petersen RC, Rabin LA, Rami L, Reisberg B, Rentz DM, Sachdev PS, de la Sayette V, Saykin AJ, Scheltens P, Shulman MB, Slavin MJ, Sperling RA, Stewart R, Uspenskaya O, Vellas B, Visser PJ, Wagner M; Subjective Cognitive Decline Initiative (SCD-I) Working Group. A conceptual framework for research on subjective cognitive decline in preclinical Alzheimer’s disease. Alzheimers Dement. 2014 Nov;10(6):844-52. doi: 10.1016/j.jalz.2014.01.001. Epub 2014 May 3. PMID: 24798886; PMCID: PMC4317324.
Foto: Danie Franco pe Unsplash
Citiţi aici relatările de la a 13-a Conferinţă Naţională Alzheimer 2023