Un mărțișor vine astăzi și de la Conferința Națională Alzheimer 2023 (ediția a 13-a), cu tema „Actualități în domeniul demențelor”, organizată în format hibrid, la World Trade Center (București) și pe platforma v-CNALz 2023.
Terapia bolii Alzheimer: o nouă speranță
Cea mai interesantă și așteptată prezentare a fost a domnului prof. univ. dr. Bogdan-Ovidiu Popescu, cu titlul „Terapia bolii Alzheimer: o nouă speranță”. Este vorba de o intervenție cu succes în încetinirea declinului cognitiv la pacienții cu forme ușoare ale bolii Alzheimer. Medicamentul lecanemab a dat rezultate promițatoare în tratamentul sau terapia bolii Alzheimer, asa cum este prezentată în studiul „Lecanemab in Early Alzheimer’s Disease” publicat în New England Journal of Medicine (05.01.2023). [1]
Demențele afectează în principal persoanele vârstnice, însă nu reprezintă o consecință normală a procesului de îmbătrânire. În contextul actualei tendinţe de îmbătrânire a populației, numărul persoanelor diagnosticate cu demență crește îngrijorător. În prezent, în lume peste 55 de milioane persoane trăiesc cu acest diagnostic de demenţă și în fiecare an se adaugă încă 10 milioane de cazuri noi. Demența reprezintă a 7-a cauză de deces la nivel global. [2] Așa cum a fost evidențiat și la edițiile anterioare, sunt necesare politici naționale de screening pentru identificarea precoce, stabilirea diagnosticului de demenţă și inițierea tratamentului medicamentos. Realitatea este că diagnosticarea precoce este mult întârziată, deoarece există concepția conform căreia tulburările de memorie sunt normale la persoanele vârstnice.
>> Utilizarea dramei creative şi a artei povestirii în îngrijirea persoanelor cu boala Alzheimer
Boala Alzheimer are un impact major asupra aparținătorilor și este recomandat să păstrăm autonomia funcțională a pacienților, pe o perioadă cât mai mare de timp.
Având în vedere ritmul rapid de inovare în medicină, sunt importante diseminarea informațiilor și transpunerea celor mai noi informații în practica clinică.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
>> Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?
Comportamentul suicidar la vârsta a treia
Doamna prof. univ. dr. Doina Cozman a susținut o prezentare referitoare la „Comportamentul suicidar la vârsta a treia, în perioada pre (2017->2019) și intra-pandemică (2020 & 2021) în România”.
Conform informațiilor statistice prelucrate, a fost evidențiat profilul persoanei vârstnice cu risc de suicid:
- persoană aparținând grupei de vârstă 60-64 ani;
- sex masculin;
- domiciliul în mediul rural.
Pandemia de Covid-19 a dus la recăderi la persoanele deja diagnosticate cu o afecțiune psihică, precum și la cazuri noi. În condițiile in care unele spitale de psihiatrie au fost transformate în spitale Covid, accesul bolnavilor la îngrijiri medicale a fost mult îngreunat. Telepsihiatria a putut prelua o parte din cazuri, însă destul de multe au rămas neadresate.
Vă invit să rămâneți alături de noi și în zilele următoare, cu informații relevante pentru pacienți și familiile lor.
Citiţi aici relatările de la a 13-a Conferinţă Naţională Alzheimer 2023
Referințe bibliografice
[1] https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2212948 (despre terapia bolii Alzheimer)
[2] https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/dementia (despre demenţa drept cauză de deces)
Foto: Kaspars Eglitis pe Unsplash