Proiectul „Emotie prin culoare si muzica” , implementat de Asociatia Entuziart in perioada 20 februarie – 31 iulie 2023 in cadrul Scolii Profesionale „Sf. Nicolae” din Bucuresti, isi propune sa imbunatateasca, prin psihoterapie, art-terapie si muzica viata emotionala a 44 de copii cu dizabilitati intelectuale inscrisi la Scoala Speciala „Sf. Nicolae” din Bucuresti.
Timp de aproape 4 luni copiii vor fi ajutati, prin intermediul sesiunilor terapeutice, sa proceseze mai bine emotiile si sa le identifice eficient la ceilalti, optimizand astfel felul in care se relationeaza si diminuand starile de anxietate si depresie care sunt, deseori, comorbiditati ale diagnosticului principal in cazul copiilor cu nevoi speciale. Procesul catalizeaza dezvoltarea emotionala a copiilor prin perceperea, identificarea, intelegerea si exprimarea emotiilor, folosind ca mijloc pictura, respectiv muzica.
Proiectul „Emotie prin culoare si muzica” va fi incheiat cu o expozitie de grup in care copiii vor fi cei care vor decide ce lucrari sa expuna, un moment de final al proiectului ce reprezinta o oportunitate pentru publicul larg de a se familiariza cu conceptul de art terapie si modul in care ea poate fi aplicata.
Proiectul „Emotie prin culoare si muzica”
Proiectul „Emotie prin culoare si muzica” are o latura inedita prin introducerea atelierelor de muzica (cor si percutie), muzica fiind remediu eficient in afectiuni psihice, cognitive, emotionale si motrice, cu rezultate demonstrate in cazul copiilor cu dizabilitati in invatare, autism sau tulburari comportamentale.
>> Autismul poate fi detectat inainte de varsta de 1 an, arata un nou studiu
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Muzicoterapia este o terapie non-verbala care utilizeaza sunetul si muzica sub toate formele lor, in vederea promovarii, mentinerii si restaurarii sanatatii mentale, fizice, emotionale si spirituale. De asemenea, muzicoterapia mai poate fi definita ca un instrument de comunicare, unde muzica este utilizata ca mediator in relatia dintre terapeut si client.
In cazul copiilor, muzicoterapia este utilizata cu succes in autism, mai ales prin prisma faptului ca, fiind o terapie non-verbala, ea deschide noi canale de comunicare si faciliteaza exprimarea emotiilor.
Suntem incantati sa anuntam Proiectul „Emotie prin culoare si muzica” desfasurat de Asociatia Entuziart, cu ajutorul programului MOL pentru sanatatea copiilor, organizat de Fundatia Pentru Comunitate din fondurile puse la dispozitie de MOL Romania.
Art-terapia pentru copiii cu dizabilitati
Art-terapia este o abordare terapeutica care utilizeaza tehnici artistice si creative pentru a ajuta pacientii sa-si exploreze emotiile si sa-si exprime experientele personale. Pentru copiii cu dizabilitati, art-terapia phronetica poate fi o modalitate eficienta de a-i ajuta sa-si dezvolte abilitati sociale, de comunicare si de autoexprimare.
>> Cum se desfăşoară o şedinţă de art-terapie?
Copiii cu Cerinte Educationale Speciale (CES) au nevoie de ingrijire si suport astfel incat sa isi poata spori la maximum toate capacitatile, tinand cont de potentialitatile lor si de tot ceea ce pot realiza.
Potrivit studiilor, art-terapia si muzicoterapia pot ajuta copiii din spectrul CES si autist sa isi imbunatateasca abilitatile sociale, emotionale si cognitive. Studiile au aratat ca 88% dintre copiii care au beneficiat de ore de art-terapie si 93% dintre copiii din spectrul autist care au beneficiat de ore de muzicoterapie au inregistrat imbunatatiri in ceea ce priveste comunicarea, relationarea cu cei din jur si abilitatile motorii. De asemenea, aproximativ 80-85% dintre acesti copii au raportat o imbunatatire semnificativa a abilitatilor cognitive.
>> Abilitatea de a avea dizabilităţi
Asociatia Entuziart – Art-terapie a interactionat cu o parte din acesti copii prin intermediul activitatilor derulate la Scoala Profesionala „Sfantul Nicolae”, cea mai mare Scoala speciala din Bucuresti si a doua ca marime din tara, in cadrul proiectului „Emotii prin culoare” derulat in 2022. Majoritatea elevilor scolii sunt copii cu dizabilitati intelectuale, iar unii dintre ei, desi nu au dizabilitati, au fost inscrisi aici pentru ca nu au facut fata cerintelor educationale din scolile de masa sau au suferit situatii de bullying grave. In istoricul multora dintre ei exista situatii de abuz, avorturi la varste foarte fragede, consum de droguri si cei mai multi traiesc, in prezent, cu depresie, anxietate, ADHD, tulburari de dezvoltare sau tulburari de comportament.
>> Bullying-ul – factor favorizant al bolilor psihice
Atelierele de art-terapie pe care le-am facut cu copiii cu nevoi educationale speciale din scoala aceasta m-au impresionat profund. Mi-am dat seama cat de mult inseamna pentru acesti copii sa aiba un loc unde sa se exprime, sa se simta apreciati si sa invete sa isi exprime „Emotiile prin intermediul artei”.
Oana Dorneanu – art terapeut Entuziart si psihoterapeut analist
Am vazut progrese uimitoare la copiii din spectrul autist care au beneficiat de atelierele de art-terapie. Acestea le-au permis sa se expuna si sa comunice intr-un mod creativ si constructiv, imbunatatindu-si astfel abilitatile sociale si emotionale.
Student la Facultatea de Psihologie, departamentul de Psihopedagogie Speciala care a facut practica in cadrul proiectelor Entuziart
Detalii despre Proiectul „Emotie prin culoare si muzica” pe pagina asociatiei sau pe pagina de Facebook.
>> Bullying la copii şi adolescenţi
Art-terapeutii implicati in Proiectul „Emotie prin culoare si muzica”
- Oana Dorneanu – psihoterapeut cu drept de libera practica si acreditare din partea Colegiului Psihologilor din Romania pentru specializarile Art-terapie si Psihoterapie Analitica, cu experienta in lucrul cu copii, co-fondatoare a Asociatiei Entuziart;
- Gabriel Victor Baclea – Atelierul de Muzicoterapie – percutie-trainer si facilitator in domeniul de educatie, cu pregatire teoretica si experimentala in muzicoterapie, lucrand cu copii din medii defavorizate sau cu diferite deficiente;
- Angelica Florina Baciu – Atelierul de Muzicoterapie – cor si explorarea sunetelor, profesor de muzica, in formare la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei – Departamentul Psihopedagogie Speciala, absolvent al Universitatii Nationale de Muzica si artist liric in Corul National de Camera „Madrigal”, trainer pentru activitati artistice si muzicale pentru copii cu diferite dizabilitati, fondator al Asoctiatiei SPA – Sanatate prin Arte.
>> Art-terapia şi terapia ocupaţională
Despre Programul MOL pentru sanatatea copiilor
Programul MOL pentru sanatatea copiilor este organizat de Fundatia Pentru Comunitate din fondurile puse la dispozitie de MOL Romania. Programul a fost lansat in 2009 si este destinat organizatiilor non-profit, respectiv organizatiilor nonguvernamentale (fundatii, asociatii, federatii) si organizatiilor religioase care deruleaza proiecte de terapie emotionala si de interventii psihosociale pentru copii cu deficiente, boli cronice sau in curs de recuperare dupa afectiuni grave.
Despre MOL Romania
MOL Romania este o subsidiara a MOL Group si una dintre cele mai importante companii petroliere din Romania, cu o prezenta de peste 25 ani pe piata autohtona. MOL Romania are un portofoliu extins de produse si servicii in domeniul comertului de carburanti, lubrifianti, produse petrochimice si bitum.
Despre Grupul MOL
Grupul MOL este o companie internationala integrata de petrol, gaze naturale, petrochimie si retail, cu sediul central in Budapesta, Ungaria. Are operatiuni in peste 30 de tari, o forta de lucru dinamica formata din 24.000 de angajati in intreaga lume si peste 100 de ani de experienta in industrie.
Despre Fundatia Pentru Comunitate
Fundatia Pentru Comunitate este o organizatie non profit infiintata la Cluj in 2008 cu scopul de a sprijini talentul, cunoasterea, solidaritatea, valorile comunitare, astfel incat lumea noastra sa devina mai prietenoasa. Pentru realizarea scopurilor anuntate, Fundatia sprijina activitati in domeniul cultural, educativ, social, comunitar, sportiv si de recreatie. Sprijina de asemenea copii si tineri in suferinta, precum si acele organizatii care se ocupa de insanatosirea si reabilitarea lor.
>> Copiii cu dizabilitati au de azi Parcul Stop Discriminarii in Brasov