Reţete pentru tulburare bipolară. Cei mai mulți dintre pacienții cărora li se prescriu medicamente pentru tulburarea bipolară nu își administrează întreaga rețetă, potrivit unui studiu publicat de Journal of Affective Disorders.
Jonne Lintunen de la Spitalul Niuvanniemi din Kuopio, Finlanda, și colegii săi au studiat datele din registrele finlandeze de sănătate și de prescripții pentru 33 131 de adulți care suferă de tulburare bipolară. Pacienții au fost diagnosticați cu tulburare bipolară între 1987 și 2018, iar cercetătorii au urmărit ratele de eliberare a rețetelor electronice din 2015 până în 2018. Dintre toți pacienții, 61,8% aveau cel puțin o rețetă pentru un stabilizator al dispoziției, iar 88,6% aveau cel puțin o rețetă pentru un medicament antipsihotic.
Pe parcursul celor patru ani de urmărire, 59,1% dintre pacienți nu și-au luat cel puțin una dintre rețetele pentru un stabilizator al dispoziției sau un medicament antipsihotic. Mai mult, 31% dintre pacienți nu și-au luat rețetele pentru un stabilizator al dispoziției sau un medicament antipsihotic cel puțin 20% din timp.
>> Oameni celebri diagnosticaţi cu tulburare bipolară
Dintre stabilizatorii de dispoziție, litiul a avut cea mai mică proporție de medicamente nedistribuite, 11,3%, iar acidul valproic – cea mai mare, 14,8%. Dintre antipsihoticele care au avut cel puțin 1 000 de rețete, clozapina a avut cea mai mică proporție de rețete care nu au fost eliberate, 9,0%, iar asenapina a avut cea mai mare rata, 31,4%. Paliperidona și haloperidolul au avut, de asemenea, proporții ridicate de rețete neeliberate, 24,3% și, respectiv, 23,2%.
Pacienţii cu tulburare bipolară iau mai mult reţetele cu litiu şi clozapină
Cercetătorii au o posibilă explicație pentru motivul pentru care pacienții ar putea fi mai predispuși să își completeze rețetele pentru litiu sau clozapină decât pentru unele dintre celelalte medicamente studiate:
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Ambele medicamente necesită analize de sânge regulate […]; pacienții pot fi mai aderenți la medicamentele lor atunci când se întâlnesc cu lucrătorii din domeniul sănătății în mod regulat. În plus, eficacitatea superioară [a acestor medicamente] poate explica buna aderență: litiul este cel mai eficient stabilizator al dispoziției pentru tulburarea bipolară și previne atât episoadele maniacale, cât și pe cele depresive. […] În mod similar, clozapina este cunoscută ca fiind cel mai eficient antipsihotic.
>> Cum să filmezi experienţa unui bipolar: Silver Linings Playbook
Cercetătorii au constatat, de asemenea, că pentru pacienții care aveau mai puțin de 25 de ani, care au fost diagnosticați cu tulburare bipolară în ultimii trei ani sau care au avut patru sau mai multe spitalizări anterioare din cauza tulburării bipolare – pentru aceștia probabilitatea de a nu lua cel puțin o rețetă pentru medicamentele lor bipolare pe parcursul celor patru ani de urmărire este de două ori mai mare.
Proporția ridicată de pacienți care nu respectă tratamentul este alarmantă, deoarece nerespectarea tratamentului este un factor de risc bine cunoscut pentru rezultate clinice slabe în tulburarea bipolară. Prin urmare, ar trebui să se acorde mai multă atenție motivelor pentru care pacienții aleg să nu-și folosească medicamentele,
spun cercetătorii.
Pentru informații conexe, consultați articolul „Farmacoterapia motivațională poate îmbunătăți aderența la medicație” din Psychiatric News.
Foto: danilo.alvesd pe Unsplash