Într-un interviu din 2019, Tim Cook, CEO-ul Apple, se întreba care va fi, în cele din urmă, „cea mai mare contribuție a Apple la omenire”. El a răspuns fără echivoc că această contribuție „va fi despre sănătate”.
Promisiunea lui Cook s-a manifestat de atunci în mai multe produse Apple inovatoare care pretind să „democratizeze” îngrijirea sănătății și să le permită indivizilor „să își gestioneze sănătatea”. De asemenea, în ultimii ani au existat și alte câteva încercări de a stabili cursul pieței serviciilor de sănătate din partea Big Tech, a giganţilor Amazon, Meta și Alphabet. Nu demult, s-a anunțat chiar că faimoasa companie de supraveghere Palantir a câștigat un contract de 330 de milioane de lire sterline pentru a crea o nouă platformă de date pentru Serviciul Național de Sănătate britanic (NHS).
COVID-19 a accelerat această tendință, deoarece pandemia a lăsat în urma sa diverse filiale, rețele de cercetare, servicii de sănătate pe internet, clinici și alte întreprinderi care încearcă să „reproiecteze viitorul sănătății” (în cuvintele Verily, filiala Alphabet) cu ajutorul ceasurilor inteligente și al altor instrumente digitale. Dar incursiunile în domeniul sănătății ale celor mai mari companii de tehnologie din emisfera vestică nu mai sunt centrate doar pe corp. Nu se mulțumesc cu cartografierea plămânilor și a membrelor, cea mai nouă țintă a acestora este mintea.
Aplicaţii mobile pentru sănătatea mintală: dacă nu acum, atunci când?
Momentul în care Big Tech se orientează spre bunăstarea (wellbeing) psihologică, ca parte a proiectului său de „cartografiere a sănătății umane” [sau de „mappare”], nu este deloc întâmplător. Titlurile privind o „criză de sănătate mintală” la nivel național au dominat recent știrile: ratele de sinucidere sunt în prezent la un nivel record în Statele Unite și, după cum a subliniat Bernie Sanders, aproape unul din trei adolescenți americani a raportat într-un sondaj recent al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) că suferă de o sănătate mintală precară.
Conglomeratele tehnologice sunt, toate, mult prea fericite să construiască campanii de PR în jurul acestor fapte alarmante, vorbind despre eforturile lor de a combate aceste tendințe sau chiar de a „rezolva cu totul criza sănătății mintale”. În acest fel, Big Tech pare să urmeze o maximă dovedită: nu lăsați niciodată o criză bună să se irosească.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Apple: Determinarea nivelului tău de depresie
Eforturile inițiale ale Apple de a intra pe piața sănătății au luat amploare după ce compania și-a rafinat în jurul anului 2019 dispozitivul portabil caracteristic, transformându-l dintr-un accesoriu pentru tocilarii excentrici preocupaţi de autocontrol într-un simbol șic al bunăstării (wellness). De atunci, Apple s-a ocupat de colaborarea cu mai multe instituții de cercetare și a lansat o gamă largă de studii de sănătate dedicate să demonstreze că smartwatch-ul său nu este doar un simplu antrenor de fitness portabil, ci un „salvator de vieți” capabil să detecteze fibrilația atrială sau chiar debutul COVID-19.
Având în vedere misiunea sa de a oferi utilizatorilor o „imagine completă” a stării lor generale de sănătate, anunțul recent al Apple potrivit căruia va adăuga la Apple Watch monitorizarea sănătății mintale este un pas logic. Noua funcție „starea de spirit” (State of Mind) din aplicația (app) Mindfulness a Apple le cere utilizatorilor să clasifice modul în care se simt pe o scară de la foarte plăcut la foarte neplăcut, să indice factorii care le afectează stările emoționale, cum ar fi stresul din familie și de la locul de muncă, și să își descrie perspectiva cu adjective precum recunoscător și îngrijorat. Se pare că se speră că o intrare pe zi pe aplicaţie va ține psihiatrul la distanță.
Aplicația Mindfulness utilizează aceste date pentru a determina riscul de depresie al unei persoane. În mod convenabil, un studiu recent privind „sănătatea mintală digitală” realizat de cercetătorii de la UCLA (și sponsorizat de Apple) a reușit să demonstreze că utilizarea aplicației pe Apple Watch a crescut gradul de conștientizare emoțională la 80% dintre participanți, în timp ce 50% au afirmat că a avut un impact pozitiv asupra stării lor generale de bine (wellbeing) – informații pe care compania le promovează acum pe site-ul său.
În lunile următoare, Apple va lansa probabil și mai multe programe (software) de sănătate mintală. Potrivit unor rapoarte recente, aceasta lucrează în prezent la un antrenor de sănătate cu inteligență artificială (AI) numit Quartz, o aplicație care se presupune că nu numai că va putea monitoriza emoțiile utilizatorilor, ci le va oferi și sfaturi medicale.
Cu siguranță, există o criză din ce în ce mai mare a sănătății mintale în Statele Unite și în alte părți și este nevoie urgentă de tratament direct și eficient din punctul de vedere al costurilor. Între 2007 și 2020 numărul vizitelor la camera de urgență din cauza problemelor de sănătate mintală aproape că s-a dublat în Statele Unite, generațiile mai tinere fiind afectate cu deosebire.
>> Ce ne învaţă Fanon şi azi despre sănătatea mintală din societăţile postcoloniale
Cu toate acestea, în timp ce instrumentele „inteligente” ar putea aduce beneficii modeste unor pacienți, utilizarea dispozitivelor portabile poate, de asemenea, spori stresul și anxietatea, după cum au arătat alte studii recente. În plus, concentrarea pe soluții tehnologice pe termen scurt riscă să distragă atenția de la cauzele sociale și politice care stau la baza bolilor psihice, cum ar fi exploatarea la locul de muncă, instabilitatea financiară, atomizarea tot mai mare și accesul limitat la asistență medicală, hrană și locuințe de calitate.
De asemenea, împinge principala responsabilitate pentru tratarea tulburărilor de sănătate mintală asupra indivizilor, în mod tipic neoliberal. După cum a afirmat recent Sumbul Desai, vicepreședintele Apple pentru sănătate, scopul companiei sale „este de a le da oamenilor posibilitatea de a se ocupa de propriul parcurs de sănătate”.
>> Să ne ajute Dumnezeu! Sănătatea mintală şi religia
Meta: Colaborarea cu NHS pentru a extrage date despre sănătatea ta mintală
Apple nu este singura companie Big Tech care s-a interesat de sănătatea mentală a consumatorilor săi. Și, în timp ce colosul din Cupertino respectă, cel puțin de formă, confidențialitatea datelor, multe alte companii nici măcar nu se deranjează.
În primăvara anului 2023 a apărut vestea că NHS a împărtășit cu Facebook detalii intime despre sănătatea pacienților. Timp de ani de zile, NHS a furnizat informații, inclusiv anchete şi căutări privind automutilarea și programări pentru consiliere făcute de utilizatorii site-ului NHS – către rețeaua de socializare Facebook și compania-mamă a acesteia, Meta, prin intermediul unui instrument de colectare a datelor numit Meta Pixel.
De exemplu, Spitalul de copii Alder Hey din Liverpool a furnizat pentru Facebook și Meta datele utilizatorilor care au vizitat paginile sale web privind problemele de dezvoltare sexuală, tulburările de alimentație și serviciile de sănătate mintală în situații de criză și a împărtășit informații despre rețetele lor de medicamente. Într-un alt caz, clinica de sănătate mintală Tavistock and Portman din Londra a furnizat gigantului tehnologic datele vizitatorilor paginii sale de internet privind dezvoltarea identității de gen, care este concepută în mod special ca resursă educațională pentru copii și adolescenți.
În timp ce experții în confidențialitate, precum Carissa Véliz, îi sfătuiesc pe profesioniștii și instituțiile din domeniul sănătății să „colecteze informațiile minime necesare pentru a trata [pacienții] – nimic mai mult”, încălcarea confidenţialităţii datelor de NHS / Facebook reflectă tendința opusă: nu minimalizarea colectării de date, așa cum recomandă Véliz, ci maximalizarea colectării de date, justificată de ideea că extragerea mai multor date este în sine, este automat răspunsul la probleme profunde, cu rădăcini sociale. În acest caz, datele cu caracter personal au fost obținute fără consimțământul sau chiar fără ca pacienții să fie conștienți de acest lucru, în scopul de a-i direcționa cu reclame – nucleul modelului de afaceri al Meta.
Scandalul nu a fost decât cel mai recent dintr-un lung șir de dezastre recente în materie de relații publice pentru companie, venind pe urmele fiascoului din jurul lansării Metaverse (nu întâmplător viitorul imersiv al internetului creat de Mark Zuckerberg a fost la rândul său aclamat ca fiind o „soluție promițătoare pentru sănătatea mintală”). Iar cazul nu a fost un incident izolat: în martie 2023 a fost dezvăluit faptul că startup-ul de tele-sănătate Cerebral a partajat date medicale private, inclusiv informații despre sănătatea mintală, nu numai cu Meta, ci și cu Google, printre alții.
>> Gândirea pozitivă dăunează grav sănătăţii mintale
Alphabet: Fitbit ca antrenor mental
Compania-mamă a Google, Alphabet, un alt miner de date notoriu, a intrat, de asemenea, pe piața produselor portabile și, de când a finalizat achiziția producătorului de ceasuri inteligente Fitbit în 2021, s-a alăturat Apple în predicarea evangheliei beneficiilor pentru sănătatea mentală ale produselor portabile.
Pe urmele unui studiu realizat de Verily, filiala de cercetare în domeniul științelor vieții a Alphabet, cu privire la posibilitatea de a folosi smartphone-urile pentru a detecta simptomele depresiei, Fitbit a prezentat recent o aplicație pentru smartphone reproiectată „concepută pentru a vă oferi o viziune holistică asupra sănătății și bunăstării dumneavoastră, cu accent pe măsurătorile care contează cel mai mult pentru dumneavoastră”. Asemănătoare cu aplicația Mindfulness de la Apple, această reproiectare conține o funcție numită jurnal de stare (Log Mood), care le permite utilizatorilor să introducă în aplicaţie date despre stările emoționale.
O echipă de la Universitatea Washington din St. Louis a folosit datele Fitbit și un model de inteligență artificială (IA) pentru a acredita „fezabilitatea și promisiunea utilizării dispozitivelor portabile pentru a detecta tulburările mentale într-o comunitate mare și diversă”. Potrivit lui Chenyang Lu, profesor la McKelvey School of Engineering și unul dintre autorii studiului, această cercetare are relevanță în lumea reală, având în vedere că „a merge la un psihiatru și a completa chestionare consumă mult timp, iar apoi oamenii pot avea o anumită reticență în a merge la un psihiatru”. Cu alte cuvinte, IA poate fi un instrument cu costuri și fricțiuni reduse pentru gestionarea sănătății mintale a unei persoane.
>> Ce învăţăm de la Papa Francisc despre sănătatea mintală şi mersul la psihoterapie
Departe de a dovedi că dispozitivele portabile pot diagnostica depresia, studiul a dezvăluit mai multe corelații potențiale între o înclinație spre depresie și biomarkeri bazați pe dispozitive portabile. Dar acest lucru nu l-a împiedicat pe Lu să se entuziasmeze că „acest model de inteligență artificială [dezvoltat în cadrul studiului] este capabil să vă spună că aveți depresie sau tulburări de anxietate. Gândiți-vă la modelul de IA ca la un instrument de screening automat”.
Această exagerare a dovezilor empirice perpetuează ideea dubioasă că problemele de sănătate mintală pot fi rezolvate prin remedieri tehnologice. Desigur, este, de asemenea, extrem de benefică pentru interesele corporatiste ale Alphabet.
Dar Fitbit nu este singura intervenție a companiei în domeniul sănătății mintale. Pe lângă informațiile privind prevenirea sinuciderilor pe care Google Search le afișează de mai mulți ani deasupra rezultatelor căutărilor legate de sănătatea mintală, compania a anunțat recent că utilizatorii care caută termeni legați de sinucidere vor vedea un mesaj cu idei de conversație pre-scrise pe care le pot trimite prin SMS la 988 Suicide & Crisis Lifeline.
Deși un astfel de instrument poate fi foarte util în situații de urgență, există o îngrijorare reală că Google va instrumentaliza datele sensibile colectate aici, împărtășindu-le cu agenții de publicitate pentru a le exploata și monetiza împreună cu celelalte date pe care le colectează. Trebuie menționat faptul că noile măsuri de prevenire a sinuciderilor ale Google au fost dezvăluite la doar câteva săptămâni după ce sinuciderile a trei angajați ai companiei au dat naștere la speculații cu privire la sănătatea mintală a propriilor angajați. În acest context, noile caracteristici ar putea fi citite ca o manevră de PR pentru a distrage atenția de la problemele urgente din cadrul companiei însăși.
Amazon: Cedarea drepturilor tale HIPAA către Clinica Amazon
Şi compania Amazon este acum ocupată să se promoveze ca furnizor și susținător al sănătății mintale. Deși Jeff Bezos pare să fie ocupat în primul rând cu visele de antreprenoriat spațial și industrii lunare, el nu a uitat să lanseze câteva „soluții” de sănătate mintală aici, pe Pământ.
Încă din 2018, Bezos și-a anunțat intenția de a rezolva criza americană de asistență medicală prin democratizarea accesului la serviciile medicale. El a cumpărat farmacia online PillPack și, ulterior, a dezvoltat Amazon Pharmacy.
În 2019, a lansat Amazon Care, o platformă online care oferă asistență medicală completă 24 ore / 7 zile angajaților Amazon prin intermediul mesageriei și al chat-ului video. Această inițiativă a implicat o colaborare cu Ginger, un serviciu de psihoterapie bazat pe internet și aplicații care se prezintă ca fiind „asistență medicală mintală pentru fiecare moment” și o „soluție completă pentru asistența medicală mintală”.
În 2021, Amazon a închis Amazon Care și a înființat Amazon Clinic, o platformă de asistență medicală virtuală cu ambiții mai mari decât predecesorul său: au fost deja anunțate planuri de extindere a noii platforme în toate cele cincizeci de state și în Districtul Columbia. Spre deosebire de Amazon Care, Amazon Clinic este deschisă publicului larg. Totuși, pentru a o utiliza, pacienții trebuie să își dea acordul pentru „utilizarea și dezvăluirea de informații medicale protejate” – renunțând la drepturile lor de protecție a confidențialității existente la nivel federal în temeiul Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA) – și acordând efectiv gigantului tehnologic acces la cele mai intime informații despre sinele lor. (Dacă acest lucru este legal este acum examinat de FTC).
În luna februarie a acestui an [2023], Amazon și-a extins și mai mult portofoliul de servicii medicale prin achiziționarea One Medical, o companie care oferă servicii de îngrijire primară în persoană, online și prin aplicații în peste douăzeci de orașe și regiuni metropolitane din SUA. Unul dintre subprogramele sale, Mindset by One Medical, se concentrează în mod special pe sănătatea mintală, oferind pacienților ajutor virtual pentru afecțiuni precum stresul, anxietatea, depresia, ADHD și insomnia în cadrul unor grupuri online și al unui coaching individual.
Pe lângă cele mai recente demersuri cu Amazon Clinic și One Medical, Amazon și-a lărgit recent oferta de servicii medicale pentru angajați prin parteneriatul cu Maven Clinic, cea mai mare clinică virtuală din lume pentru sănătatea femeilor și a familiei. Cu scopul de a se extinde în cincizeci de țări în afara Statelor Unite și a Canadei, parteneriatul cu Maven Clinic va acorda Amazon acces lucrativ la unele dintre cele mai intime și vulnerabile seturi de date.
Pericolele generale pe care le reprezintă acumularea unor astfel de date în mâini comerciale care, în anumite circumstanțe, le vor transmite cu plăcere autorităților naționale sau locale ale statului sunt clare: uitați-vă, de exemplu, la adolescenta din Nebraska care a fost condamnată în vara anului 2021 pentru încălcarea legii avortului din statul său după ce Facebook și Google au furnizat poliției mesajele sale private și datele de navigare.
Colonizarea datelor privind sănătatea mintală
Încercările în forţă ale Amazon, Meta, Apple și Alphabet de a se impune în domeniul sănătății mintale depășesc simpla perturbare. Scara uriașă a acestei transformări ar trebui înțeleasă în cadrul celei mai mari campanii de anexare a unor resurse neexploatate anterior în istorie: colonialismul.
Sub masca corporațiilor care se străduiesc să amelioreze instabilitățile de sănătate mintală ale oamenilor este în curs de desfășurare o formă fundamentală de însușire a bunurilor. La urma urmei, până de curând însăși ideea că sănătatea noastră mintală (toate datele care o reprezintă și o monitorizează) ar putea fi un activ comercial într-un bilanț ar fi părut bizară. Astăzi însă această idee devine banală. Este una dintre fațetele a ceea ce Nick Couldry și Ulises Mejias au numit „colonialismul datelor”.
Toate cele patru corporații fac parte dintr-un sector comercial mai larg, axat pe exploatarea noilor definiții ale cunoașterii și raționalității care vizează extragerea datelor. Prin acapararea obișnuită a datelor sensibile și prin capturarea multor alte domenii sociale (sănătate, educație și drept, pentru a numi doar câteva), ne îndreptăm spre „capitalizarea vieții fără limite”, așa cum o descriu Couldry și Mejias.
>> McMindfulness: În magazia cu himere sau cum ne îmbolnăveşte mindfulnessul
Normalizarea dispozitivelor portabile ca instrumente pentru indivizi, aparent pentru a-și gestiona sănătatea (atât psihică, cât și fizică), face parte din acest proces, transformând viața de zi cu zi într-un flux de date care poate fi însușit pentru profit. Aplicația Mindfulness de la Apple și Log Mood de la Fitbit sunt doar două exemple ale modului în care Big Tech, după ce a colonizat teritoriul corpului, a pus acum ochii pe psihic.
Colonialismul datelor, ca și etapele anterioare ale colonialismului, îi afectează în mod disproporționat pe cei care sunt deja marginalizați. În primul rând, tehnologiile pe care le implică sunt uneori părtinitoare şi împotriva grupurilor marginalizate, așa cum a fost evidențiat de un proces recent împotriva Apple din cauza presupusei „părtiniri rasiale” a cititorului de oxigen din sânge al Apple Watch.
Dar, în plus, ideea că sănătatea mintală și fizică este în primul rând o chestiune de responsabilitate individuală și de gestionare personală asistată de tehnologie ignoră faptul că problemele de sănătate sunt adesea determinate de probleme sistemice, cum ar fi condițiile de muncă exploatatoare și nesănătoase sau lipsa de timp și de resurse financiare pentru a practica un stil de viață sănătos, care sunt modelate de inegalitățile pe termen lung. Colonialismul datelor estompează acești factori în favoarea profitului, când o discuție despre factorii socio-economici care stau la baza crizei sănătății mintale este mai necesară ca niciodată.
>> Despre aplicaţii mobile pentru sănătatea mintală citiţi şi Bullying sau despre hărţuirea copiilor
Este ironic faptul că, exact în momentul în care această schimbare structurală în gestionarea trupurilor și a minților noastre este în curs de desfășurare, cei mai importanți extractori de date promovează o abordare strict deterministă, asocială și individualistă a modului în care poate fi gestionată sănătatea mintală. De fapt, este mai mult decât ironic: este poate alibiul perfect pentru a ne distrage atenția de la acapararea de date determinată instituțional care este în curs de desfășurare.
Articolul este publicat cu acordul revistei Jacobin. Puteţi citi aici articolul original.
Foto: Miquel Parera / Unsplash