Încep înscrierile pentru Curs de formare în psihoterapie psihanalitică şi pentru Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică 2024, organizate de ACPPB Asociaţia de Consiliere şi Psihoterapie Psihanalitică din Bucureşti.
Anunţuri pentru formare de bază în:
2. Consiliere psihologică psihodinamică (teoria psihanalitică şi a ataşamentului)
Formare în psihoterapie psihanalitică
* Cu posibilitatea de cursuri online pentru candidaţii din provincie sau din străinatate
>> http://www.acppb.ro/formare/2
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
În luna septembrie 2024 va începe un nou curs de formare în psihoterapie psihanalitică – acreditat de către Colegiul Psihologilor din România – curs adresat absolvenţilor facultăţilor de psihologie sau – cu condiţia de a fi completat formarea universitară cu cursuri şi seminarii de specialitate – absolvenţilor facultăţilor de medicină, filosofie, asistenţă socială, psihopedagogie, teologie.
Înscrierile se fac in perioada 3 aprilie – 20 iulie 2024.
Cererea de inscriere la curs se va face prin email la adresa asociatiadeconsiliere@gmail.com.
Cererea va conţine un CV cu fotografie şi o scrisoare de intenţie (în care prezentaţi motivaţia dumneavoastră pentru a urma acest curs). Veţi primi o confirmare a faptului că am primit aplicaţia dvs.
Data limită de depunere a cererilor de înscriere: 20 iulie 2024.
Două interviuri de selecţie (realizate cu doi formatori ai ACPPB Asociaţia de Consiliere şi Psihoterapie Psihanalitică din Bucureşti) vor avea loc in lunile aprilie-iulie 2024, in funcţie de data la care trimiteţi aplicaţia.
Programările pentru interviuri se fac de către ACPPB Asociaţia de Consiliere şi Psihoterapie Psihanalitică din Bucureşti. Un interviu durează aproximativ 30 de minute. Taxa pentru un interviu este de 150 de ron / interviu.
Costul cursului teoretic: 430 Ron / lună (pentru 15 ore / lună) timp de 4 ani, 11 luni pe an, minimum 530 de ore in total.
Descrierea cursului de formare în psihoterapie psihanalitică
Pentru un număr de cursanţi din provincie sau din străinătate există posibilitatea de urmărire a cursurilor online (pe aplicatia Zoom). De asemenea, psihoterapia personală (didactică) se va putea realiza pe Skype / Zoom.
Cursurile (cu o durata de 15 ore / lună, timp de 4 ani) au loc în 2 zile de miercuri (sau de joi) pe lună, orele 17.00-20.00, şi într-o zi de sâmbătă pe lună (orele 10.00-13.00 sau 10.00-16.00) la sediul ACPPB Asociaţia de Consiliere şi Psihoterapie Psihanalitică din Bucureşti (sector 1, zona Banu Manta).
Modulul I cuprinde 530 de ore de seminarii teoretico-clinice (realizate in 4 ani)
Modulul I se desfăşoară începând cu luna septembrie 2024.
Costul modulului I: 430 Ron / luna (pentru 15 ore / lună).
Modulul II: Un minimum de 200 de ore de psihoterapie psihanalitică individuală cu o frecvenţă de minimum 2 sedinţe / saptămână cu unul dintre formatorii recunoscuţi de către ACPPB. Modulul II trebuie început la cel mult un an de la începerea modulului I.
Formatorii pentru Modulul I sunt psihologi / psihoterapeuţi principali acreditaţi de către Colegiul Psihologilor, cu specializare în ţări ale Europei de Vest (a se vedea rubrica – Lista membrilor ACPPB secţiunea „Formatori”)
Modulul I şi II pot fi realizate online în cazul candidaţilor din provincie sau din străinătate (utilizând aplicaţia Zoom). ACPPB deţine o aparatură performantă pentru asigurarea calităţii foarte bune a desfăşurării cursurilor online.
Pentru urmatoarea treaptă (psihoterapeut autonom / specialist) terapia personală se continuă: sunt necesare încă 200 de ore de psihoterapie psihanalitică personală cu o frecvenţă de minimum 2 sedinţe / săptămână, ore în plus faţă de cele 200 de ore realizate în cadrul primei trepte.
Informaţii suplimentare: lector univ. dr. Corneliu Irimia, doctor in psihopatologie al Universităţii Paris 7 „Denis Diderot”, preşedinte ACPPB Asociaţia de Consiliere şi Psihoterapie Psihanalitică din Bucureşti, e-mail: asociatiadeconsiliere@gmail.com
Precizări despre cursurile de formare în psihoterapie psihanalitică
Absolvenţii facultăţilor de medicină, filosofie, psihopedagogie, asistenţă socială, teologie (nu şi absolvenţii de psihologie) vor trebui sa realizeze în timpul celor 4 ani de curs din cadrul ACPPB (conform Normelor din data de 18 septembrie 2021 ale Colegiului Psihologilor din România) un pachet de discipline universitare de specialitate (în cadrul unei facultăţi de psihologie) care va avea cel puțin următorul conținut:
a) Introducere în psihologie sau Psihologie generală sau Fundamentele psihologiei sau Psihologia personalității sau Teorii ale personalității sau alte denumiri echivalente – 40 de ore;
b) Psihologia dezvoltării sau Psihologia vârstelor sau alte denumiri echivalente – 40 de ore;
c) Psihologie clinică sau Psihopatologie sau Psihiatrie sau Profile dezadaptative de comportament sau alte denumiri echivalente – 40 de ore;
d) Evaluare psihologică sau Evaluare și testare psihologică sau Psihodiagnostic sau alte denumiri echivalente – 40 de ore;
e) Introducere în psihoterapie sau Abordări în psihoterapie sau alte denumiri echivalente – 40 de ore.
Care sunt punctele forte ale formării în cadrul ACPPB Asociaţia de Consiliere şi Psihoterapie Psihanalitică din Bucureşti?
- Asociaţia are deja o bogată experienţă de formare. Începând cu anul 2005, programele ACPPB de formare profesională (de bază și continuă) au inclus peste 1 000 de persoane.
- Echipa de formatori a ACPPB cuprinde psihologi principali / formatori / supervizori, cu formare teoretică şi clinică postuniversitară în psihanaliză, psihoterapie şi psihopatologie – la nivel de master şi doctorat – realizată în România şi în Franţa. Formatorii ACPPB contribuie cu bogata lor experienţă la procesul de transmitere a competenţelor teoretice şi clinice.
- ACPPB Asociaţia de Consiliere şi Psihoterapie Psihanalitică din Bucureşti este o asociaţie acreditată de Colegiul Psihologilor din România pentru formarea de bază şi continuă, cu orientare psihanalitică, atât a psihoterapeuţilor, cât şi a consilierilor în psihologie. Aceasta asigură candidaţilor certitudinea că vor putea lucra autorizat după încheierea formării profesionale în cadrul ACPPB.
- Metodele de formare – moderne, interactive – îmbină rigoarea şi supleţea: prezentarea de materiale video (peste 50 de ore de materiale video traduse in limba română), discuţii de caz, dezbateri teoretice, lucru în grupuri mici, joc de rol, supervizare, precum şi o bibliografie bogată pusă la dispoziţia cursanţilor (în limbile română, engleză, franceză) pornind de la scrierile celor mai importanţi autori europeni şi americani.
- Seriozitatea echipei de formatori, interes pentru dezvoltarea personală a candidaţilor, supervizarea de bună calitate a activităţii lor profesionale, consultanţa adresată candidaţilor pe întreaga durată a procesului de formare profesională.
- O atmosferă de lucru colegială, bazată pe respectul adresat cursanţilor, pe încurajarea participării active la procesul de formare, pe crearea unui mediu favorabil dezvoltării profesionale a candidaţilor şi membrilor ACPPB.
- Posibilitatea realizării unei practici profesionale conform standardelor naţionale şi internaţionale şi ale psihoterapiei psihanalitice şi consilierii psihodinamice (in spitale de psihiatrie, institutii de protectia copilului şi familiei sau in cadrul ACPPB – Grup de Lucru cu Visele).
- ACPPB Asociaţia de Consiliere şi Psihoterapie Psihanalitică din Bucureşti este membru plin (full membership) al Federaţiei Europene de Psihoterapie Psihanalitică.
Metode de formare unice în peisajul psihoterapiei psihanalitice româneşti
- Interpretarea şi comentarea unor inregistrări video a consultaţiilor sustinute de mari psihanalişti şi pihoterapeuţi din Europa şi SUA (peste 50 de ore de consultaţii traduse in limba română)
- Vizionare şi dezbatere asupra unor consultaţii filmate susţinute de formatorii asociaţiei
Programa cursului de formare în psihoterapie psihanalitică
Capitolul I: Modele teoretice ale psihoterapiei psihanalitice: teoria freudiană, teoria relaţiilor de obiect (Melanie Klein, Michael Balint, W. R. D. Fairbairn, W. R. Bion), psihanaliza relaţională (Thomas Ogden, Stephen Mitchell, Jessica Benjamin, Harold Searles), intersubiectivism (Robert D. Stolorow, George E. Atwood, Donna M. Orange), psihologia Sinelui (Heinz Kohut), teoria câmpului (Antonino Ferro), teoria lui D. W. Winnicott.
Capitolul II: Istoria psihoterapiei psihanalitice şi a psihanalizei
Capitolul III: Concepte fundamentale în psihoterapia psihanalitică
Capitolul IV: Psihopatologie psihanalitică
Capitolul V: Cadrul general al psihoterapiei psihanalitice
Capitolul VI: Tehnica psihoterapiei psihanalitice
Capitolul VII: Fundamente culturale ale psihanalizei
Capitolul VIII: Metapsihologia simptomului şi a bolii psihice. Teoria afectului.
Capitolul IX: Dificultăţi ale muncii de psihoterapeut
Capitolul X: Psihosomatica din perspectivă psihanalitică
Capitolul XI: Scrierea cazurilor
Capitolul XII: Practica la spitalul de psihiatrie, în protecţia copilului şi a familiei sau în cadrul ACPPB – Atelierului de Lucru cu Visele.
Cursanţii au posibilitatea de 4-6 ori pe an să participe la seminarii susţinute de formatori din străinătate: Israel, Anglia, Franţa (a se vedea rubrica Evenimente de pe site-ul ACPPB).
ACPPB organizează workshop-uri (acreditate de Colegiul Psihologilor din România) de psihologie clinica, psihoterapie, dezvoltare personală de grup.
Informaţii suplimentare: http://www.acppb.ro/formare/2 şi de la Corneliu Irimia, doctor in psihopatologie al Universităţii Paris 7 „Denis Diderot”, preşedinte ACPPB, email: asociatiadeconsiliere@gmail.com
Formare în consiliere psihologică psihodinamică
Teoria psihanalitică şi a ataşamentului
* Cu posibilitatea de cursuri online pentru candidaţii din provincie sau din străinatate
În luna septembrie 2024 va începe un nou curs de formare de bază in consiliere psihanalitică psihodinamică – acreditat de către Colegiul Psihologilor din România – curs adresat doar psihologilor sau studenţilor aflaţi în ultimul an la Psihologie.
Notă: Doar psihologii pot urma cursul de formare în consiliere psihologică psihodinamică. Persoanele care au absolvit alte facultăţi (medicină, filosofie, asistenţă socială, psihopedagogie, teologie) pot urma cursul de psihoterapie psihanalitică conform rubricii „Formare în Psihoterapie psihanalitică”.
Înscrierile au loc în perioada 3 aprilie – 20 iulie 2024.
Cererea de înscriere la cursul de formare în consiliere psihologică psihodinamică se va face prin email la adresa asociatiadeconsiliere@gmail.com.
Cererea va conţine un CV cu fotografie şi o scrisoare de intenţie (în care prezentaţi motivaţia dumneavoastră pentru a urma acest curs). Veţi primi o confirmare a faptului că am primit aplicaţia dvs.
Data limită de depunere a cererilor de înscriere: 20 iulie 2024.
Un interviu de selecţie (realizat de un formator ACPPB) vor avea loc în lunile aprilie-iulie 2024, în funcţie de data la care trimiteţi aplicaţia. Programările pentru interviuri se fac de către ACPPB. Un interviu dureaza aproximativ 30 de minute. Taxa pentru interviu este de 150 de ron / interviu.
Costul cursului teoretic: 430 Ron / lună (pentru 15 ore / lună) timp de 2,5 ani, minimum 350 de ore în total.
Descrierea cursului de formare în consiliere psihologică psihodinamică
Pentru un număr de cursanţi din provincie sau din străinatate există posibilitatea de desfăşurare a cursurilor online (pe aplicatia Zoom). De asemenea, psihoterapia personală / dezvoltarea personală se va putea realiza pe Skype / Zoom.
Cursurile (cu o durată de 15 ore / lună timp de 2,5 ani) au loc în 2 zile de miercuri (sau de joi) pe lună, orele 17.00-20.00, şi într-o zi de sâmbătă pe lună, orele 10.00-13.00 sau 10.00-16.00, la sediul ACPPB Asociaţia de Consiliere şi Psihoterapie Psihanalitică din Bucureşti din zona Banu Manta, sector 1.
Modulul I cuprinde 350 de ore de seminarii teoretico-clinice (realizate în 2,5 ani)
Modulul I se desfaşoară începând cu luna septembrie 2024.
Costul modulului I: 430 RON / lună (pentru 15 ore / lună).
Modulul II: minimum 100 sesiuni individuale de dezvoltare personală (psihoterapie personală) cu unul dintre formatorii recunoscuţi de către ACPPB, sesiuni realizate în paralel cu modulul I. Modulul II trebuie început la cel mult 6 luni de la începerea modului I.
Este recomandat ca orele de psihoterapie personală / dezvoltare personală să aibă frecvenţa de minimum o sesiune / săptămână cu un consilier / terapeut principal / specialist acreditat de Asociaţie.
Aceste cursuri de formare în consiliere psihologică psihodinamică sunt destinate obtinerii atestării de consilier practicant emise de către Colegiul Psihologilor din România. Pentru următoarea treaptă (consilier specialist) formarea teoretico-clinică şi dezvoltarea personală trebuiesc continuate: cel puţin 50 de ore de dezvoltare personală în plus faţă de cele 100 de ore realizate în cadrul primei trepte.
Informaţii suplimentare: Corneliu Irimia, doctor în psihopatologie al Universităţii Paris 7 „Denis Diderot”, preşedinte ACPPB Asociaţia de Consiliere şi Psihoterapie Psihanalitică din Bucureşti, email: asociatiadeconsiliere@gmail.com
Programa de formare pentru obţinerea treptei de consilier practicant al ACPPB Asociaţia de Consiliere şi Psihoterapie Psihanalitică din Bucureşti (Consiliere psihanalitică pentru adulţi)
Capitolul I: Modele teoretice ale psihoterapiei psihanalitice: Teoria freudiană, teoria relaţiilor de obiect, psihanaliza relaţională, intersubiectivism, psihologia sinelui, teoria lui D. W. Winnicott.
Capitolul II: Teoria ataşamentului şi aplicarea ei în consilierea psihologică
Capitolul III: Terapii psihodinamice scurte: Accelerated Experiential Dynamic Psychotherapy – AEDP.
Capitolul IV: Terapii psihodinamice scurte: Intensive Short-Term Dynamic Psychotherapy – ISTDP.
Capitolul V: Concepte fundamentale în consilierea psihanalitică
Capitolul VI: Metapsihologia simptomului şi a bolii psihice. Teoria afectului.
Capitolul VII: Introducere în consilierea şi psihoterapia psihanalitică
Capitolul VIII: Psihopatologie psihanalitică
Capitolul IX: Tehnica consilierii psihanalitice
Capitolul X: Personalitatea, competenţele şi atitudinile consilierului
Capitolul XI: Dificultăţi ale muncii de consilier
Capitolul XI: Practica la spitalul de psihiatrie, în protecţia copilului şi a familiei sau în cadrul ACPPB – Atelierului de Lucru cu Visele.
Cursanţii au posibilitatea de 4-6 ori pe an să participe la seminarii susţinute de formatori din străinătate: Israel, Anglia, Franţa (a se vedea rubrica Evenimente de pe site-ul ACPPB).
Care sunt punctele forte ale formării în cadrul ACPPB Asociaţia de Consiliere şi Psihoterapie Psihanalitică din Bucureşti?
- Asociaţia are deja o bogată experienţă de formare. Începând cu anul 2005, programele ACPPB de formare profesională au inclus peste 500 de persoane.
- Echipa de formatori a ACPPB cuprinde psihologi principali / formatori / supervizori, cu formare teoretică şi clinică postuniversitară în psihanaliză, psihoterapie şi psihopatologie – la nivel de master şi doctorat – realizată în România şi în Franţa. Formatorii ACPPB contribuie cu bogata lor experienţă la procesul de transmitere a competenţelor teoretice şi clinice.
- ACPPB Asociaţia de Consiliere şi Psihoterapie Psihanalitică din Bucureşti este o asociaţie acreditată de Colegiul Psihologilor din România pentru formarea de bază şi continuă, cu orientare psihodinamică, atât a psihoterapeuţilor, cât şi a consilierilor în psihologie. Aceasta asigură candidaţilor certitudinea că vor putea lucra autorizat după încheierea formării profesionale în cadrul ACPPB.
- Metodele de formare – moderne, interactive – îmbină rigoarea şi supleţea: prezentarea de materiale video (peste 50 de ore de materiale video traduse in limba română), discuţii de caz, dezbateri teoretice, lucru în grupuri mici, joc de rol, supervizare, precum şi o bibliografie bogată pusă la dispoziţia cursanţilor (în limbile română, engleză, franceză) pornind de la scrierile celor mai importanţi autori europeni şi americani.
- Seriozitatea echipei de formatori, interes pentru dezvoltarea personală a candidaţilor, supervizarea de bună calitate a activităţii lor profesionale, consultanţa adresată candidaţilor pe întreaga durată a procesului de formare profesională.
- O atmosferă de lucru colegială, bazată pe respectul adresat cursanţilor, pe încurajarea participării active la procesul de formare, pe crearea unui mediu favorabil dezvoltării profesionale a candidaţilor şi membrilor ACPPB.
- Posibilitatea realizării unei practici profesionale conform standardelor naţionale şi internaţionale şi ale psihoterapiei psihanalitice şi consilierii psihodinamice (in spitale de psihiatrie, instituţii de protecţia copilului şi familiei).
- ACPPB este membru plin (full membership) al Federaţiei Europene de Psihoterapie Psihanalitică.
Metode de formare unice în peisajul consilierii şi al psihoterapiei psihanalitice româneşti
- Interpretarea şi comentarea unor inregistrari video a consultaţiilor susţinute de mari terapeuţi
- Vizionare şi dezbatere asupra unor consultaţiilor filmate susţinute de formatorii asociaţiei
ACPPB Asociaţia de Consiliere şi Psihoterapie Psihanalitică din Bucureşti este o asociaţie profesională înfiinţată în anul 2005 şi acreditată de către Colegiul Psihologilor din România pentru a realiza formarea psihoterapeuţilor cu orientare psihanalitică, precum şi a psihologilor în Consiliere psihologică (cu orientare psihanalitică) (a se vedea site-ul de internet al Colegiului Psihologilor din România la rubrica „Registrul Furnizorilor de Formare”).
Caută aici psiholog, psihoterapeut psihanalist sau psihanalist