Mă crispez un pic pe dinăuntru când aud terapeuți spunând „profesie de ajutor” (helping profession) în loc de psihoterapie.
Acești terapeuţi tind să fie cei care sunt gata să îngrijească, să liniştească şi să hrănească – și care se raportează la pacienții lor ca la niște păsări fragile care nu pot tolera să se confrunte cu subiecte dificile sau să aibă conversații dificile.
Desigur, terapia este menită să ajute, dar nu în modul în care terapeuții din „profesia de ajutor” sunt înclinaţi să creadă. Scopul nu este de a oferi liniștire imediată în cadrul ședințelor de terapie, de a încerca să rezolve problemele pacientului în locul său sau de a-l proteja de confruntarea cu dificultățile vieții sau de consecințele alegerilor și acțiunilor sale. Asta înseamnă cocoloșire, nu psihoterapie.
>> Când terapeutul-vrăjitor dă din cap plin de înţelepciune
„Profesie de ajutor” sau psihoterapie?
Ajutorul real înseamnă schimbare psihologică. Scopul nostru în psihoterapie nu este să protejăm pacientul de dificultăţi, ci să îl ajutăm să se confrunte cu ele – să recunoască și să înțeleagă ce anume din el dă naștere dificultăților sale, le perpetuează sau îi stă în cale în încercarea de a le aborda. Ne străduim să îi ajutăm să dobândească un sentiment de capacitate sau abilitate personală și să și-l exercite pentru a aborda ceea ce se află sub controlul lor sau potențial sub controlul lor.
Psihoterapia înseamnă să înfrunți ceea ce este dificil, nu să te eschivezi. Este vorba despre a-i ajuta pe pacienţi să se implice în viață, nu despre a-i proteja. Facem asta cu empatie, grijă, tact și sprijin. Nu doar sprijin de dragul sprijinului, ci sprijin pentru a înfrunta ceea ce este dificil și pentru a schimba ceea ce este dificil. Acesta este „ajutorul” care are beneficii trainice, pe termen lung. Acesta este tipul de ajutor care poate schimba cursul vieții unei persoane.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Este genul de ajutor pe care mă tem că mulți terapeuți din „profesia de ajutor” nu îl înțeleg sau nu știu cum să îl ofere. Pentru a face o treabă bună, este necesar să ne mutăm atenția de la „a ajuta” la munca psihologică reală pe care trebuie să o facem în ședințe, zi de zi, pentru a produce schimbarea care duce la un ajutor semnificativ și de durată. Atunci când ne gândim la munca noastră și o descriem, cuvintele pe care le folosim sunt importante.
>> Ce terapie psihologică ţi se potriveşte?
În cuvintele lui Lao Tzi…
Atenţie la gânduri, ele devin cuvintele tale. Atenţie la cuvinte, ele devin acțiunile tale; atenţie la acţiuni, ele devin obiceiurile tale; atenţie la obiceiuri, ele devin caracterul tău; atenţie la caracter, el devine destinul tău.
Iată de ce terapeuții pe care îi respect cel mai mult nu spun „profesie de ajutor”. Ei spun: psihoterapie.
Acest text a fost tradus şi publicat la Cafe Gradiva cu acordul autorului Jonathan Shedler @jonathanshedler
Foto: Drazen Zigic pe Freepik