„Simbolizarea este, înainte de toate, o experienţă personală a interiorizării.”
Conform lui Jacques Salomé, simbolizarea reprezintă
ansamblul actelor simbolice pe care le putem crea, aplica și introduce în cadrul relațiilor noastre cele mai semnificative.
Bazându-se în mod aparte pe conectarea cu sinele, simbolizarea permite eliberarea creativității latente pentru a descoperi o nouă cale deopotrivă de comunicare și reconciliere cu forțele inconștiente ale psihicului.
Simbolizarea oferă posibilitatea unui sens și a încheierii „oricărui lucru rămas suspendat într-o stare de neterminat, incomplet sau ne-spus”, deschizând astfel calea către integrarea experiențelor și vindecarea rănilor emoționale. Prin modalitățile abordării simbolice se propun, de fapt, „moduri coerente, repere și jaloane” prin care persoana își poate reîntregi povestea existențială.
>> Nicola Abel-Hirsch: Simbolizarea şi neajunsurile ei
Simbolizarea şi actele simbolice
Simbolicul permite accederea „la un spațiu mai larg al împărtășirii cu tot ceea ce ar putea fi posibil” și tocmai de aceea răspunde cel mai bine, poate, nevoilor inconștiente: nefiind restricționat de condiționările socio-culturale și / sau familiale moștenite, mesajul simbolului, respectiv al actului simbolic își atinge astfel scopul de a „pune în mișcare psihicul”.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Simbolul ne îndeamnă în mod indirect la reabilitarea unui limbaj al originilor, unde fiecare imagine a trăirilor noastre reprezintă soclul purtător de sens.
Acționând asemenea unei „forțe care unește părțile constitutive ale ființei noastre”, simbolul permite reconcilierea cu trecutul și ancorarea în prezent pentru a favoriza deschiderea către viitor, către potențial, către creație.
Scopul unui act simbolic este, așadar, de a face să „irumpă emoțiile și amintirile refulate” pentru a putea fi procesate și rearanjate „într-o manieră diferită pentru a ne elibera”. De aceea, prin apelul la imaginație, creativitate și intuiție, simbolul și actele simbolice oferă posibilitatea de a conecta, asocia și pune în cuvinte chiar și ne-spusul.
Reprezentarea simbolică ne permite să ieșim din starea de dependență sau de victimizare prin conștientizare și asumându-ne stările care ne locuiesc.
Simbolizarea şi punerea în act
Ca ultimă idee, în ceea ce privește diferența dintre simbolizare și punerea în act, dacă prima reprezintă „un act fondator, în vederea unei schimbări de ordin emoțional și relațional”, cea din urmă reprezintă o acțiune inconștientă, impulsivă și compulsivă. De asemenea, simbolizarea este o acțiune cu sens, un „demers conștient, responsabil și structurat” de întâlnire cu propria suferință în vederea procesării și integrării ei, în vreme ce punerea în act nu este decât o modalitate de evitare a emoțiilor, amintirilor, trăirilor dureroase.
>> Simbolurile şi transformarea psihicului
Bibliografie: Jacques Salomé, Valeria Salomé-Bollud, Simbolizarea și actele simbolice, Editura Herald, Bucureşti, 2022, pp. 20-46.