Toți oamenii au un stil de personalitate și este o greșeală să confundăm stilurile de personalitate cu „tulburările”.
Din păcate, DSM, începând cu ediția a 3-a, a determinat mulți clinicieni să facă exact această greșeală. Pentru a include stilurile de personalitate într-o taxonomie a „tulburărilor”, autorii DSM au descris stilurile de personalitate în formele lor cele mai extreme și patologice.
>> Tulburările de personalitate în ICD-11: de la modelul categorial la cel dimensional
Stilurile de personalitate, tulburările de personalitate: nu-s acelaşi lucru
Din această cauză, mulți clinicieni au învățat să ignore complet personalitatea, cu excepția cazului în care un pacient îndeplinește criteriile pentru o tulburare de personalitate definită de DSM. Mulți clinicieni au ajuns să asimileze orice referire clinică la personalitate cu patologia. Ca urmare, înțelegerea clinică a personalității a involuat, în general, mai degrabă decât a evoluat, în moduri care nu au servit nici profesiilor din domeniul sănătății mintale, nici pacienților și clienților pe care îi tratăm.
>> Personalitatea depresivă în terapie
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Text propus de Jonathan Shedler pentru viitorul Manual de diagnostic psihodinamic, ediția a 3-a (PDM-3), aflat în curs de elaborare
Acest text a fost tradus şi publicat la Cafe Gradiva cu acordul autorului Jonathan Shedler @jonathanshedler. Titlul, subtitlurile şi imaginile sunt inserate de redacţie.
Foto: Vilius Kukanauskas pe Pixabay