Terapia psihodinamică e bazată pe dovezi.
Sunt adesea întrebat despre dovezile terapiei psihodinamice [că funcţionează şi că e eficientă], așa că le expun aici pentru cine dorește.
În 2010 am publicat „Eficacitatea psihoterapiei psihodinamice” („The efficacy of psychodynamic psychotherapy”), care a pus pe hartă terapia psihanalitică / psihodinamică ca terapie bazată pe dovezi. Acesta a trecut în revistă principalele metaanalize disponibile la acel moment. Iată citările pentru acea lucrare și pentru principalele recenzii și meta-analize ale terapiei psihodinamice publicate de atunci.
- Shedler, J. (2010). The efficacy of psychodynamic psychotherapy. American Psychologist, 65, 98-109
- Abbass AA, Kisely SR, Town JM, Leichsenring F, Driessen E, De Maat S, Gerber A, Dekker J, Rabung S, Rusalovska S, Crowe E. Short‐term psychodynamic psychotherapies for common mental disorders. Cochrane Database of Systematic Reviews 2014, Issue 7. Art. No.: CD004687
- Abbass A, Town J, Holmes H, Luyten P, Cooper A, Russell L, et al. Short-Term Psychodynamic Psychotherapy for Functional Somatic Disorders: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Psychother Psychosom. 2020;89(6):363-370. doi: 10.1159/000507738
- Driessen, E, P. Cuijpers, S. C. deMaat, et al. (2010). The efficacy of short-term psychodynamic psychotherapy for depression: A meta-analysis. Clinical Psychology Review, 30(1), 25–36. doi: 10.1016/j.cpr.2009.08.010
- Keefe JR, McCarthy KS, Dinger U, Zilcha-Mano S, Barber JP. A meta-analytic review of psychodynamic therapies for anxiety disorders. Clin Psychol Rev. 2014 Jun;34(4):309-23. doi: 10.1016/j.cpr.2014.03.004. Epub 2014 Mar 24. PMID: 24786897
- Leichsenring F, Luyten P, Hilsenroth MJ, Abbass A, Barber JP, Keefe JR, Leweke F, Rabung S, Steinert C. Psychodynamic therapy meets evidence-based medicine: a systematic review using updated criteria. Lancet Psychiatry. 2015 Jul;2(7):648-60. doi: 10.1016/S2215-0366(15)00155-8
În concluzie, terapia psihodinamică are un puternic suport empiric. Toate dovezile științifice disponibile arată că terapia psihodinamică este o terapie bazată pe dovezi.
>> Psihoterapia psihodinamică înseamnă mai mult decât să vorbeşti despre copilărie pe un divan
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Terapia psihodinamică e bazată pe dovezi ştiinţifice
Dar, în ciuda dovezilor de cercetare lipsite de ambiguitate, unele persoane din domeniul sănătății mintale promulgă în mod activ un mit conform căruia terapia psihodinamică nu este „bazată pe dovezi” și nu are suport științific. Ei nu respectă dovezile științifice reale. Prea adesea în acest domeniu se vorbește despre „dovezi” – şi se merge pe pură ideologie.
Să adaug că un coleg menține o bază de date și o bibliografie online a studiilor randomizate controlate (randomized controlled trials – RCT) publicate care evaluează terapiile psihodinamice. Până în prezent [22 februarie 2023 – n. trad.] au fost publicate aproximativ 275 de RCT-uri. Iată linkul către bibliografie: (PDF) Comprehensive compilation of randomized controlled trials (RCTs) involving psychodynamic treatments and interventions (researchgate.net)
Nu o singură dată vreun studiu de cercetare legitim a comparat așa-numita terapie bazată pe dovezi (care este adesea folosită ca un cuvânt de cod pentru terapia cognitiv-comportamentală scurtă, de manual) cu terapia psihodinamică, pe un teren de joc echitabil, și a constatat că terapia cognitiv-comportamentală este mai eficientă. Dimpotrivă, însă, cercetările riguroase au arătat rezultate echivalente pentru terapia cognitiv-comportamentală și terapia psihodinamică. Afirmațiile conform cărora terapia cognitiv-comportamentală este mai eficientă sunt pur şi simplu operaţiuni de PR, nu știință. Dacă a existat vreodată o bază legitimă pentru o dezbatere științifică pe această temă, aceasta a fost soluționată.
Iată citarea: Steinert, C., Munder, T., Rabung, S., Hoyer, J., & Leichsenring, F. (2017). Psychodynamic therapy: As efficacious as other empirically supported treatments? A meta-analysis testing equivalence of outcomes. American Journal of Psychiatry, May 25.
Rețineți că aceste articole sunt publicate în reviste științifice de prim rang. Acestea nu sunt surse obscure. Ele sunt publicate în cele mai prestigioase reviste pe care le avem. Pur și simplu nu există scuza că nu le cunoaşte pentru oricine face afirmații despre „știință” și „dovezi”.
Și totuși, cei care bat cel mai tare toba pentru „dovezi” nu le menționează niciodată. De ce??? (Avertisment pentru cititor: urmează partea ironică). Mă pot gândi la două posibilități.
1) Unele dintre persoanele care se prezintă ca experți în cercetare terapeutică nu cunosc de fapt cercetare terapeutică și nu sunt deloc experți.
2) Sau ei cunosc cercetarea, dar au o agendă pentru a ignora sau pentru a suprima descoperirile care nu se potrivesc cu povestea lor preferată.
Este vorba prin urmare de lipsă de informații sau de lipsă de integritate științifică? Sau sunt atât de orbiți de naraţiunea predominantă sau de o agendă partizană încât au devenit surzi, muți și orbi la dovezile științifice reale?
>> De ce psihoterapia poate dura mult timp? Ne spune psihanalista Susie Orbach
Care din ele?
Acest text a fost tradus şi publicat la Cafe Gradiva cu acordul autorului Jonathan Shedler @jonathanshedler. Titlul, subtitlurile şi imaginile sunt inserate de redacţie.
Foto pentru articolul „Terapia psihodinamică e bazată pe dovezi ştiinţifice”: Pexels pe Pixabay
>> Top 5 mituri şi dude despre psihanaliză pe care ne-am dori să nu le mai auzim şi în 2020+