Psihoterapia are un unic scop (dacă este semnificativă).
Concepțiile greșite ale oamenilor despre psihoterapie sunt consternante.
În ultimele două zile, am văzut tweet-uri de la oameni care cred că scopul psihoterapiei este să calmeze sau să liniștească, să ierte, să simtă recunoștință, să fie într-o stare de spirit iubitoare, să devină fericiți.
Totul sună cald și pufos, dar NU.
Psihoterapie şi durere existenţială
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Și, deși este adevărat că oricare dintre aceste lucruri poate apărea în cursul unei terapii sau pot rezulta din aceasta, nici unul dintre ele nu poate fi scopul sau obiectivul psihoterapiei.
Psihoterapia are un unic scop (dacă e semnificativă)
Psihoterapia semnificativă are un unic scop: schimbarea psihică. Mai precis, scopul psihoterapiei semnificative este de a schimba ceva la noi înșine care ne provoacă suferință sau limitare, ce dorim să schimbăm, care este posibil în mod realist să fie schimbat în psihoterapie. Și, desigur, de a dezvolta înțelegerea și claritatea cu privire la ceea ce se încadrează și ceea ce nu se încadrează în aceste categorii.
Când terapeutul pune întrebări. Când terapeutul face observaţii.
Un terapeut calificat va colabora cu un pacient pentru a înțelege ce, din punct de vedere psihologic, îi provoacă suferință, ce este posibil să schimbe în mod realist și cum pot lucra împreună pentru a atinge acest scop.
Dacă pacientul alege să continue, va fi într-o „alianță de lucru” cu un scop comun. Fără o înțelegere comună a scopului terapiei, terapia este o navă fără cârmă. Sau devine un efort haotic de a încerca o tehnică şi un instrument unul după altul, ca și cum ai arunca spaghete pe perete și ai spera că se va lipi ceva.
Sau devine puțin mai mult decât echivalentul unui masaj emoțional care se simte bine pe moment, dar nu oferă nici un beneficiu de durată după încheierea terapiei.
Psihoterapia are un unic scop, dacă e semnificativă: schimbarea psihologică.
Scopurile neconştientizate ale copiilor care simt că nu aparţin
Acest text a fost tradus şi publicat la Cafe Gradiva cu acordul autorului Jonathan Shedler @jonathanshedler. Titlul, subtitlurile şi imaginile sunt inserate de redacţie.
Foto pentru articolul „Psihoterapia are un unic scop: schimbarea psihică”: cottonbro studio