Citiţi "la cald" corespondenţele de la Conferinţa Naţională Alzheimer 2021 >>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Caricaturile lui David

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Vigorexie si ortorexie. Caricaturile lui David

Din bube, mucegaiuri şi noroi
Iscat-am frumuseţi şi preţuri noi.
Tudor Arghezi

In ziua de astazi Frumusetea s-a uratit prin falsitate. S-a uratit pentru ca societatea se incapataneaza sa mentina o tinerete nenaturala, sa ne faca sa ne ascundem imperfectiunile firesti, carnatia cazuta, flescaita si ridata la un moment dat. Teama de hidosenie duce la hidosenie. Puterea noastra de autodistrugere este enorma fata de forta de regenerare. Se pare insa, din moment ce tulburarile de alimentatie sunt tot mai diverse si perverse, ca autodistrugerea primeaza.

Societatea occidentala e toxica prin ce ofera la nivel de valori. Standardul acesteia este omul activ, ocupat, performant, ambitios, puternic si perfect. Aceste “valori” creeaza patologii diverse. O mare parte din aceasta forta a autodistrugerii isi are originea in dogmele sociale (si religioase) care influenteaza societatea pas cu pas. Damnarea vesnica, pacatul, suferinta, izbavirea sunt teme indelung comentate si inepuizabile inca. Concepte precum Frumusete, Nemurire, Adevar suprem, Bine Absolut sunt mai vii ca oricand in viata noastra sociala, fie in sfera corporalitatii, fie in sfera sufleteasca.

Mi-a fost dat sa observ ca Frumusetea, fie ea si artificiala – fascineaza. Fascineaza pentru ca e un Ideal. Multi dintre noi ramanem consternati la vederea unui botox de toata “frumusetea”, ca un copil in fata unei papusi Barbie. Industria “frumosului” ascunde totul – mai ales mirosul (atat de vital pentru supravietuire). Industria cosmetica, chirurgia plastica, religia vor sa ne scape de moarte. Pe de o parte ne insufla ideea conform careia avem capacitatea de a sfida, de a scapa de moarte, pe de alta parte ne seaca de energia vitala a nemuririi prin dogmele aferente, astfel incat multe persoane trec prin viata ca fiind deja moarte, unele sufleteste, altele trupeste. In dorinta de a stapani si controla nemurirea, unii oameni apeleaza la operatii estetice, la mancare vegana, la tot felul de proceduri mai mult sau mai putin invazive.

Citeştedespre

frica de coronavirus negare gandire magica

Frica de coronavirus sau O schimbare în paradigma muncii la români

5 februarie 2021
Din jale netraita se intrupeaza fantoma – despre cripta decriptata

Din jale netraita se intrupeaza fantoma – despre cripta decriptata

22 noiembrie 2020
Iluzii, mituri, amagiri

Iluzii, mituri, amagiri

22 noiembrie 2020

In vizorul specialistilor psihiatri si al psihoterapeutilor se afla, de ceva vreme, doua surori ale anorexiei si bulimiei, numite ortorexie si vigorexie. Tulburarile de alimentatie se grefeaza insidios pe acele persoane care asculta fara discernamant de cerintele absolutiste si toxice, exprimate sau intuite, ale persoanelor investite cu autoritate (parinti, anturaj, designeri). Societatea noastra valorizează corpurile “lucrate”, fără pic de grăsime, pline de tonus. Fuga patologica de carne flasca si de moarte in ultimă instanta se observa si in această tulburare – vigorexia (mania de a avea un corp perfect, sculptural). De multe ori persoanele care au o tulburare de alimentatie trec usor la o alta. Persoanele cu stima de sine joasa se vor imprieteni pe rand sau uneori deodata cu anorexia, bulimia, ortorexia. Ele vor fi asa de prietene intre ele, incit vor elimina toate prieteniile reale, care se vor estompa pana la disparitie.

Persoanele care sufera de ortorexie tind sa manince doar alimente “bio”, ajungand nenaturale in acest demers. Viata acestora se transforma intr-o goana nebuna prin magazinele bio. Ma indoiesc ca alimentele respective sunt perfect bio, avand in vedere ca in sol si apa exista nitriti si nitrati. Iluzia puritatii si a Perfectiunii alimentelor bio este foarte mare. Poluarea exista si nu putem sa o eliminăm total. Adeptii mancatului “sanatos” nu vor putea elimina toti poluantii din viata lor si nu vor putea accede la Perfecţiunea pe care o vor. A dori să fii “pur/a” pe dinauntru inseamna ca te consideri impur/a la nivel psihic, dorind sa iti elimini si gandurile considerate “murdare”. Nu ajung din pacate decat la a-si folosi energia compulsiv, fara a se apleca asupra problemei reale: relatia cu ele insele, cu emotiile distructive pe care le au, cu traumele neconstientizate.
Persoanele cu vigorexie se chinuie sa aiba un corp ca al lui David, insa stradania lor nu face decat sa accentueze dificultatea de a ajunge la naturaletea statuii. Daca la anorexie si ortorexie una dintre temeri poate fi lipsa de “puritate” (puritatea fiind asociata clasic cu perfectiunea), la vigorexie asocierea se face cu Uratenia. In ultima instanta persoanele ajung la o estetica a uratului, la o descompunere hidoasa.

Una este să faci sport de placere, alta este sa faci sport compulsiv (sa petreci la sala doua-trei ore pe zi). Multe dintre persoanelor care au anorexie, ortorexie si vigorexie vor sa fie “pe primul loc” si la aspectul corporal. “Zece pe linie” din catalog s-a transformat în “zece ture la sală”.

Corectarea unei deficiente fizice reale dupa un accident sau o malformatie congenitala este binevenita pentru stima de sine. In istoricul acestor persoane care nu se accepta pe sine corporal este posibil sa sa gasim parinti toxici, critici cu fizicul lor. Preadolescenta, perioada cand transformarile corporale sunt intense, accentueaza complexele de inferioritate si astfel persoanele destul de tinere devin dependente de operatiile estetice. Operatiile estetice nu sterg insa suferintele emotionale.

Bogatia vietii se afla in surasul ochilor incercuiti de riduri fine. Unii si unele dintre noi, tot apeland la intinderea pielii, pierd sufletul mimicii si un intreg caleidoscop de feedback-uri autentice de la interlocutori. O piele intinsa care produce doar grimase nu emotioneaza pe nimeni si nu transmite mai nimic.

Fenomenul se observa si in arhitectura. Cladirile de sticla perfecte si impersonale au luat locul cladirilor cu personalitate, trecute de vreme, insa nu cred ca vor reusi sa emotioneze pe cineva.

Foto: http://some-like-it-raw.com/2013/01/14/high-carb-low-glycemic-raw-vegan/

Tags: autor: Cristiana Alexandra Leviţchi

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Personalitatea maniaco-depresiva a zilelor noastre si lipsa trairii doliului
Cafe Gradiva

Personalitatea maniaco-depresiva a zilelor noastre si lipsa trairii doliului

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Copil de inlocuire, repetitii si doliuri patologice de-a lungul generatiilor
Cafe Gradiva

Copil de inlocuire, repetitii si doliuri patologice de-a lungul generatiilor

by Cafe Gradiva
24 noiembrie 2020
“Youth” sau despre cum sa iti traiesti batranetea
Cafe Gradiva

“Youth” sau despre cum sa iti traiesti batranetea

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Load More
Next Post

Mos Craciun pe divanul psihanalitic

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Erich Fromm si Sufletul omului
Cafe Gradiva

Erich Fromm si Sufletul omului

22 noiembrie 2020
Familia patologica
Cafe Gradiva

Familia patologica

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

27 februarie 2021
îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

26 februarie 2021
Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.